Skandynawia jest piękna
Opis
Skandynawia to także gwarne stolice Finlandii, Szwecji, Norwegii i Danii, wspaniałe zabytki i muzea, fińska sauna, szwedzka ABBA, norweskie fiordy i duński Legoland.
Kuchnia skandynawska nieodmiennie kojarzy się ze śledziami. W menu Skandynawów często pojawiają się borówki, zwane czerwonym złotem lasów, a także cienki chleb tunnbröd znany też jako lefse. Najlepiej smakuje z... kiszonym śledziem lub w zupie mlecznej – pokruszony na kawałki i oczywiście... z dżemem borówkowym. Album zawiera zbiór najlepszych przepisów na dania skandynawskie, opisano w nim mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań.
Śledzie korzenne(porcja dla 4 osób)
Składniki:
3 solone śledzie
po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
po 5 ziarenek gorczycy, kolendry i jałowca
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
½ szklanki oleju
1 cebula
2 łyżeczki posiekanej natki
Sposób przyrządzania:
Śledzie wymoczyć, usunąć ości, pokroić na kawałki długości 3 cm. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy olej przesiąknie korzennym zapachem, włożyć do słoika kawałki śledzi i posiekaną cebulę, wstawić na dwa dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką.
Spis treści:
Warto wiedzieć ...7
Szwecja ...13
Dania ...29
Norwegia ...43
Finlandia ...61
Przystawki i dodatki ...69
Zupy ...85
Dania główne ...93
Ciasta i desery ...107
Pory roku na skandynawskim stole ...125
Wiosna ...126
Lato ...130
Jesień ...134
Zima ...138
Alfabet kulinarny ...145
Indeks potraw ...159
Informacje dodatkowe
Kod | 9788375135046 |
---|---|
Rodzaj produktu | album |
Wydawca | Pascal |
Autor | Maria Romanowska, Małgorzata Kallin |
Język | polski |
Data wydania | 2010 05 |
Oprawa | twarda |
Ilość stron | 160 |
Wymiary / mm | 240 x 240 |
ISBN | 978-83-7513-504-6 |
EAN | 9788375135046 |