Opis
Na fotografiach zachwycają rozłożone nad rzeką Arno Florencja, miasto Giotta, Brunelleschiego i Michała Anioła, oraz Piza ze swoim Campo dei Miracoli.Są stare farmy w cieniu cyprysów, pośród oliwnych gajów i winnic, spadziste uliczki średniowiecznych wiosek, wille i zamki regionu Chianti, skąpane w słońcu, które latem wypala kolory, a jesienią rozświetla pejzaże odcieniami złota, ochry, żółci i fioletu.Jest Siena z Piazza del Campo, czarno-białą fasadą katedry, brukowanymi uliczkami, wyślizganymi przez tysiące stóp, zadumanymi twarzami Madonn Simone Martiniego i Duccia de Buonisegny. Są jeszcze zatoki i zatoczki, szerokie plaże i urokliwe miasteczka oraz turkus morza obrysowany zielenią drzew piniowych…
A kolory toskańskiej kuchni? Soczyste i pachnące pomidory, bakłażany, papryka w towarzystwie ziół, przypraw i oliwy tworzą niepowtarzalne kompozycje. Do tego rubinowe wino...
Taka jest Toskania. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o toskańskich klimatach, barwach i aromatach, sięgnij po książkę Witolda Casettiego i Agaty Jakóbczak.”
Informacje dodatkowe
Kod | 9788375136517 |
---|---|
Rodzaj produktu | album |
Wydawca | Pascal |
Autor | Agata Jakóbczak, Witold Casetti |
Język | polski |
Data wydania | 2009 |
Oprawa | twarda |
Ilość stron | 128 |
Wymiary / mm | 205x290 |
ISBN | 978-83-7513-651-7 |
EAN | 9788375136517 |
- Napisz recenzję >>