Bułgaria Przewodnik kulinarny Pascal
Opis
Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na bułgarskie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.
Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.
Ryż zapiekany z ziemniakami
(porcja dla 4 osób)
Składniki:
12 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cząbru
2 łyżeczki zielonej pietruszki
2 szklanki ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu
1/2 kostki masła
1 szklanka jogurtu
1 jajo
100 g ostrego sera
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na połowie masła z cebulą i czosnkiem. Lekko posolić i dusić, aż będą na pół miękkie. Doprawić cząbrem. Na drugiej połowie masła podsmażyć ryż i dusić, podlewając na przemian mlekiem i rosołem. Gdy wchłonie rosół i mleko, układać warstwami z ziemniakami, tak by ziemniaki znalazły się na górze, a ryż na dnie. Jogurt wymieszać z jajem i tartym serem. Zalać masą i zapiekać ok. 25-30 minut w temperaturze 160°C. Posypać zieloną pietruszką.
Spis treści:
Bułgarskie regiony. . . 5
Sofia i okolice, Góry Riła i Pirin, Dolina Róż, Równina Dunaju, Nizina Górnotracka, Rodopy, Region szumenski, Wybrzeże Północne, Wybrzeże Południowe
Przepisy . . . 42
Przystawki, Zupy, Dania główne, Ciasta i desery
Pory roku na bułgarskim stole . . . 121
Wiosna, Lato, Jesień, Zima
Alfabet kulinarny . . . 145
Indeks potraw . . . 158
Informacje dodatkowe
Kod | 9788373049543 |
---|---|
Rodzaj produktu | przewodnik |
Wydawca | Pascal |
Autor | Ewa Rejmer, Mirek Drewniak, Zvonko Dimowski |
Język | polski |
Data wydania | 2007 |
Oprawa | twarda |
Ilość stron | 160 |
Wymiary / mm | 250 x 250 |
ISBN | 978-83-7304-954-3 |
EAN | 9788373049543 |