• Wyprawy po przyprawy, literatura podróżnicza, Pascal

Wyprawy po przyprawy

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 23-10-2013
Kategoria
Świat / Świat
Menu / Poradniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Cena: 43,60 zł

54,90 zł

Chwilowo niedostępne
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny
Dostawa zamówienia:
- Polecona. Poczta Polska
0,00 zł
- Odbiór w księgarni Arttravel
0,00 zł
- Kurier 48. Poczta Polska
6,90 zł
- Paczkomaty. inPost
8,90 zł
- Express. Kurier DPD
11,90 zł

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Kochasz podróże?
Jesteś otwarta na nowości?
Masz sentyment do tradycji?
Uwielbiasz gotować?
Jeśli na którekolwiek pytanie odpowiedziałaś tak, to ta książka jest właśnie dla Ciebie!

Zapraszamy na Wyprawy po przyprawy!

Stevie Parle, wielokrotnie nagradzany młody kucharz i autor książek kulinarnych oraz ekspertka ds. przypraw Emma Grazette starają się dowiedzieć jak najwięcej na temat aromatycznych dodatków, które nadają potrawom niepowtarzalny smak.

Daj się porwać w fascynującą podróż tropem smaków i zapachów, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni.

Bohaterowie postanowili na nowo odkryć sześć przypraw schowanych w naszych kuchennych szafkach. W poszukiwaniu smaków udają się do Meksyku, który jest ojczyzną papryczki chili, poszukują goździków w Zanzibarze, wyruszają po aromatyczny kmin do Turcji, próbują cynamonu z Kerali, zrywają kwiat muszkatołowy w Grenadzie, a czarny pieprz przywożą z Kambodży.

Ponad 100 przepisów, mnóstwo porad oraz niezwykłych fotografii – wszystko to zgromadzone w książce Wyprawy po przyprawy, która już teraz może odmienić twoją kuchnię i twoje życie.

Gotowa, by odkryć magię przypraw?

Przeczytaj fragment:

MOJE ZIELONE CHILI CON CARNE DLA 6–8 OSÓB
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
CZAS GOTOWANIA: 10–15 MINUT

oliwa z oliwek
800 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub wołowo-wieprzowego
2 garście posiekanych liści szałwii
2 grubo posiekane cebule
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 grubo pokrojone zielone papryki, bez nasion
6 grubo posiekanych zielonych papryczek chili
4 duże grubo pokrojone pomidory
1 pęczka świeżej mięty, kolendry, oregano (kilka liści kolendry zachowajmy do dekoracji)
sok z 1 limonki
4 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Podajemy z ciepłą tortillą i śmietaną

Najlepiej do tej odmiany chile verde użyć tomatillos (odmiana physalis, czyli miechunki), jeśli jednak nie mamy ich pod ręką, pomidory w połączeniu z zieloną papryką też będą dobre. Danie to świetnie smakuje z zieloną salsą jabłkową.Na dużej patelni rozgrzewamy klika łyżek oliwy na średnim ogniu. Dodajemy mięso, szałwię, dużą szczyptę soli i pieprzu. Smażymy kilka minut, aż mięso nabierze brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy do miski.Na tę samą patelnię ponownie wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę oraz chili, i smażymy 15 minut na średnim ogniu, do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory – potrawa nie powinna być zbyt wodnista, ale w razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10–15 minut.

W międzyczasie miksujemy w blenderze miętę, kolendrę i oregano ze szczyptą soli na zieloną pastę. Dodajemy sok z limonki, a następnie przekładamy pastę do miski z mięsem i mieszamy, na koniec dodając cebulę dymkę. Ozdabiamy resztą liści kolendry. Podajemy z ciepłą tortillą, łyżką śmietany oraz zieloną salsą jabłkową, jeśli mamy na to ochotę.

Informacje dodatkowe

Tytuł oryginalny Spice Trip: The Simple Way To Make Food Exciting
Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Pascal
Autor Emma Grazette, Stevie Parle
Język polski
Data wydania 23-10-2013
Oprawa twarda
Ilość stron 304
Wymiary / mm 172x250
Waga / gr 688
EAN 9788376422312
ISBN 978-83-7642-231-2

Recenzje i oceny Klientów

Wspaniała, pełna inspirujących przepisów książka (Joanna)
Oceń produkt
Pasją Steviego Parle i Emmy Grazette, współtwórców programu telewizyjnego „Wyprawy po przyprawy” jest podróżowanie po świecie w poszukiwaniu rozmaitych smaków oraz różnorodnych przepisów. Jednym z głównych celów ich wypraw było odkrywanie tajników sześciu najważniejszych wg nich przypraw: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, chili i kminu rzymskiego. Wspólnie postanowili również wydać książkę, będącą także owocem ich podróży. Zgromadzone w niej zostały przepisy na ciekawe, oryginalne, a przy tym łatwe do przyrządzenia dania.
Autorzy książki zapraszają nas do Meksyku, na Grenadę, na Zanzibar, do Turcji, do Indii i do Kambodży. Przybliżają nam właściwości lecznicze i walory smakowe poszczególnych przypraw, a także prezentują przepisy na potrawy, w których owe przyprawy odgrywają istotna rolę. Udzielają oni też kulinarnych porad, przydatnych przy przygotowywaniu.
Grillowana kukurydza ze śmietaną, chili i kolendrą, zapiekana polenta i klopsiki z parmezanem, gałką muszkatołową i czerwonym winem, tarta z marmoladą pomarańczową i goździkami, pieczone marchewki z kminem, tymiankiem i białym winem, chrupkie cynamonowe ciasteczka z soczewicy, zapiekanka z koprem włoskim, boczkiem i pieprzem… Czy to brzmi wystarczająco smakowicie i intrygująco? Przepisów na takie apetyczne dania znajdziecie tu o wiele więcej, a każdy aż kusi, by wypróbować go we własnej kuchni.
Wszystkie przepisy są precyzyjnie sformułowane, zawierają informacje na temat składników i ich ilości, czasu i sposobu przygotowania.
Muszę przyznać, że książka „Wyprawy po przyprawy” niesamowicie działa na wyobraźnię, wyostrzając przede wszystkim zmysły smaku i węchu. Zresztą nie musimy w zakresie aromatów używać tylko i wyłącznie wyobraźni, bowiem książka ta kryje w sobie niespodziankę: cudownie pachnie cynamonem! Nie można też pozostać obojętnym na bogato ilustrujące książkę zdjęcia – to również ważna zaleta tej publikacji,
Uważam, że „Wyprawy po przyprawy” to wspaniała, pełna inspirujących przepisów książka, którą warto mieć w swojej domowej biblioteczce, by z jej pomocą zanurzyć się w świecie aromatycznych przypraw. Polecam!
(06-12-16)
Cudowne przepisy! (Tomek)
Oceń produkt
Przepisy zawarte w książce są bajeczne. Zwłaszcza zielone chilli con carne i tarta clafoutis! Książka pachnie cynamonem, a historia opisanych przypraw jest znacznie bardziej fascynująca niż wcześniej sądziłem. Świetne przepisy. Polecam wszystkim. (07-06-16)

Napisz recenzję

Oceniasz: Wyprawy po przyprawy

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt