Węgry Przewodnik kulinarny Pacal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2007
Kategoria
Europa / Węgry
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Węgierskie regiony . . . 5
Budapeszt i okolice, Wielka Nizina Węgierska, Północne Węgry, Kraina Zadunajska, Balaton

Przepisy . . . 37
Przystawki, Zupy, Dania główne, Desery

Pory roku na węgierskim stole . . . 123
Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 140

Indeks potraw . . . 158

Węgry słyną z bogactwa papryki i zamkniętych w słoikach kiszonek. Kuchnia węgierska pachnie bograczem, zupą gulaszową i nieodmiennie kojarzy się ze słynnymi debreczynkami i salami.

Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na węgierskie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Karp z orzechami
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
1 karp
1 szklanka orzechów włoskich
1 cebula
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli

Marynata:
1/2 cebuli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól

Sposób przyrządzania:
Dzień przed przygotowaniem potrawy rybę wypatroszyć, usunąć łuski, płetwy i głowę. Natrzećmarynatą przyrządzoną z połowy cebuli, 2 liście laurowych, 4 ziaren ziela angielskiego oraz 20 g soli na 1 kg oczyszczonej ryby. Rybę w marynacie obracać co 6 godz. Orzechy utłuc w moździerzu.Śmietanę podgrzać, aby jej objętość zmniejszyła się o połowę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulęi orzechy, poddusić. Osolić, dodać miód i łyżkę octu, wlać 1/2 szklanki wody. Rybę pokroić w dzwonka i obtoczyć w masie śmietanowo-orzechowej. Zapiekać w 180°C przez 20 minut.

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Marcin Świdziński, Mirek Drewniak, Sylwia Świdzińska
Rodzaj przewodnika ilustrowany
Język polski
Data wydania 2007
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788373049505
ISBN 978-83-7304-950-5

Napisz recenzję

Oceniasz: Węgry Przewodnik kulinarny Pacal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt