• Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego Bieguny, literatura podróżnicza

Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego Bieguny

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Carta Blanca
Język: polski
Data wydania: 2011
Kategoria
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Anthony Bourdain, szczery do bólu szef kuchni i obdarzony niecodziennym poczuciem humoru podróżnik, rzuca się na ekstremalne potrawy światowej kuchni. Gwarantowany: soczysty język, pikantne portrety i ciekawostki godne outsidera w czapce kucharskiej.

Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów „New York Timesa” oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni.

W „Świecie od kuchni” Tony Bourdain w znamienny dla siebie energetyzujący sposób otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata i opisuje najdziwaczniejsze, często przerażające potrawy. W czasie tej podróży dociera m.in. do Kambodży, Portugalii, Japonii, Wietnamu, Rosji, Francji, Wielkiej Brytanii, Meksyku i wschodniego wybrzeża USA. Czym zaskoczy orientalne menu? M.in. trującą rybą fugu, którą mogą przygotowywać jedynie kucharze ze specjalną licencją, jeszcze bijącym sercem kobry, smażonymi na chrupko baranimi jądrami czy gotowanym embrionem kaczki. A który z nich to, według Tony’egoBourdaina, posiłek doskonały? Tego Czytelnik się dowie z książki.

Anthony Bourdain (ur. 1956 r.) to smakosz, szef kuchni prestiżowej restauracji Les Halles na Manhattanie, podróżnik i poszukiwacz przygód, autor kryminałów oraz książek kulinarnych. Od 2005 r. prowadzi autorski program Anthony Bourdain: Bez rezerwacji, w ramach którego przemierza świat w poszukiwaniu najciekawszych smaków i niezapomnianych miejsc. Mieszka w Nowym Jorku. Lubi The Ramones. Nie lubi owijać w bawełnę.

Recenzje ArtTravel.pl

Bo smak to też wspomnienie…
Nie, nie nie…
Nie chodzi o to, że nie jestem głodna. Mam wszystko na miejscu i to przed obiadem. Aczkolwiek: „Rozłupuję czaszkę ku zadowoleniu mojego przyjaciela Philippe’a, który będzie mógł wyjeść móżdżek (jest Francuzem, oni lubią takie rzeczy)…” powoduje, że jestem raczej ubawiona niż głodna po lekturze książki Bourdain’a.
A wszystko przez przygody globalne, ową misję, pokonywanie potworów by odnaleźć pewien CUD. Oto poszukiwanie posiłku ekstremalnego, ale też tego doskonałego. Zrozumienie definicji, iż prawdziwy, pamiętny posiłek to nie tylko ingrediencje, ale przede wszystkim nastrój.
To ludzie! Choć może nie w postaci dania głównego.
„Świat od kuchni”, to opowieść dziwnie mocna, charakterystyczna, nie nudna, prawdziwa, taka od środka. W tym posiłku jest wszystko, łącznie z flakami. Bez owej elegancji pudełeczka, w którym ktoś dostarczył do kuchni wybebeszone rybki i „odflaczone” zwłoki… bez krwi i brzydkich zapachów. Nie, tutaj jest wszystko. Od początku. Od słodkiej świnki, małej owieczki, brutalnej śmierci, która przekształca się w rozkosz podniebienia… I od owego, jakże dla mnie zaskakującego, poznania kucharza, który nie widział nigdy jak się… zabija.
Zachciało się facetowi - mieszczuchowi przygody, miał dość stresu kuchennego, owego ugrzecznionego, metalowego pomieszczenia, no i to otrzymał. Podróżował po współczesnym świecie, by zrozumieć, że tak naprawdę nie można zjeść ponownie wspomnień. Nikt nie przywróci babcinego ciasta, ani naszego dziwnego poczucia smaku, gdy uwielbialiśmy obrzydliwie słodkie karmelki.
Obowiązywała go właściwie tylko jedna zasada: zero psów, kotów, oraz wyżerania móżdżku małpkom w stanie żywym!!! Dotrzymał obietnicy! A Ty czytelniku możesz się pośmiać z jego… cierpienia i użerania się z kamerą. No tak, kamera też tam była.
Przyznaję, że nie jem mięsa, więc dla autora jestem ZUO. Żyjąca zgroza i na pewno gdyby mnie dorwał, próbowałby nakarmić hamburgerem, ale nic to! Bo przeczytałam właśnie historię o pasji, a ta nie musi być aromatyzowana i sztucznie barwiona! Poznałam świat owej pasji i to, w jaki sposób się narodziła… oraz smutek, że tak naprawdę do smaków nie można powrócić. Bo smak, posiłek, ów pamiętny moment to nie tylko jedzenie, ale przede wszystkim miejsce i ludzie, z którymi go dzielimy.

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Carta Blanca
Autor Anthony Bourdain
Język polski
Data wydania 2011
Oprawa twarda
Ilość stron 336
Wymiary / mm 128 x 200
Waga / gr 410
EAN 9788377052259
ISBN 978-8-37705-225-9

Napisz recenzję

Oceniasz: Świat od kuchni W poszukiwaniu posiłku doskonałego Bieguny

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt