• Smakując Toskanię, literatura podróżnicza, Pascal

Smakując Toskanię

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 03-07-2013
Kategoria
Europa / Włochy / Toskania
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Cena: 28,60 zł

34,90 zł

Wysyłka do 24h
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: dostępne "od ręki"
- Warszawa: niedostępny
Dostawa zamówienia:
- Polecona. Poczta Polska
0,00 zł
- Odbiór w księgarni Arttravel
0,00 zł
- Kurier 48. Poczta Polska
6,90 zł
- Paczkomaty. inPost
8,90 zł
- Express. Kurier DPD
11,90 zł

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Poznaj Włochy od najsmaczniejszej strony!

Udaj się w kulinarną podróż po Toskanii, a szlak podróży niech wyznaczają Ci kubki smakowe.

Odkryj najlepsze włoskie restauracje w pachnącej bazylią i winem Toskanii.

Oprócz kulinarnej podróży na deser zaserwujemy Ci ponad 100 przepisów, dzięki którym będziesz mogła urządzić toskańską fiestę w swojej własnej kuchni.

Wyrusz z Beth Elon w kulinarną przygodę przeplataną licznymi opowieściami, anegdotami oraz przepisami z jednego z czarujących i najpiękniejszych zakątków na Ziemi!

Recenzje ArtTravel.pl

Toskania – ta leżąca w sercu Włoch kraina przez wielu uważana jest za jeden z najpiękniejszych zakątków świata. Słynie również z wyjątkowo smacznej kuchni. Przekonała się o tym Beth Elon, która już od ponad trzydziestu lat mieszka w Toskanii, u podnóża Apeninów. Przez ten cały czas stopniowo wrastała w to miejsce, w dużej mierze dzięki życzliwym sąsiadom, którzy, stając się jej przyjaciółmi, otwierali przed nią swoje domy i serca. Beth uczyła się życia w zgodzie z naturą i w jej rytmie, poznawała też niezwykłe toskańskie smaki. Zdobytym doświadczeniem w tej dziedzinie, a także pasją i miłością do Toskanii, dzieli się swojej książce „Smakując Toskanię. Apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach”.

W trakcie czytania tej książki zauważyłam, że jej tytuł znakomicie oddaje jej treść i pasuje do niej. Jej lektura rzeczywiście jest bowiem literacką podróżą po pełnej czaru i magii Toskanii, zaś tamtejsze wspaniałe, rozmaite smaki emanują wprost z kart książki.

Autorka stworzyła swoisty przewodnik po Toskanii, tym jednak różniący się od typowych publikacji tego rodzaju, że nie jest to bezosobowy przekaz najważniejszych informacji o opisywanym miejscu, lecz osobista, ciepła, wypełniona szczerym uczuciem opowieść o tej krainie.

Beth Elon oprowadza swoich czytelników po poszczególnych regionach Toskanii, opisując pełne piękna i uroku krajobrazy, pokazując i zachwalając to, co według niej jest warte zobaczenia: niezwykłe miejsca, godne uwagi obiekty zabytkowe. Przybliża nam też specjalności kulinarne tych regionów, czyli te smaki i dania, które są dla nich właśnie charakterystyczne. Ukoronowaniem zaś tych literackich wędrówek po zakątkach Toskanii są przepisy na tamtejsze potrawy – przepisy, które autorka przez lata gromadziła, zbierając je od swoich toskańskich przyjaciół i znajomych.

Całość tworzy urokliwą i bardzo smakowitą opowieść o Toskanii, o czym osobiście przekonałam się, czytając książkę Beth Elon.

Dużą zasługą autorki jest według mnie to, iż wspaniale potrafiła ona w swojej książce oddać niepowtarzalny, nieprzeciętny klimat Toskanii. Zawsze chciałam odwiedzić ten zakątek świata i zobaczyć na własne oczy tamtejsze osławione, piękne krajobrazy. Jak na razie pragnienie to pozostaje jedynie w sferze moich marzeń. Jednak dzięki książce Beth Elon choć na krótko poczułam się, jakbym była tam, w tym miejscu, naprawdę. Stało się to właśnie za sprawą tego klimatu, jaki daje się mocno wyczuć z zawartej w książce opowieści.

Mocnym atutem tej publikacji są wspomniane przeze mnie przepisy, a muszę dodać, że jest ich tu bardzo dużo, bo ponad sto. Są o tyle cenne, że pochodzą wprost od rodowitych mieszkańców Toskanii, a więc są sprawdzone i – można powiedzieć – wyjątkowe, bo oparte na ich własnych kulinarnych sekretach i doświadczeniach.

Ciasto warzywne Marii Angeli Pagani, fusilli w sosie marchewkowo - boczkowym, przekładaniec włosko – angielski, risotto z cukinią i wędzonym serem scamorza, serowe gnocchi w sosie z orzechów laskowych, suflet z bakłażana w sosie z pomidorów i bazylii czy wybuchające fasolki – to tylko niektóre smakowicie brzmiące i intrygujące nazwy dań, których przepisy znajdziemy w książce „Smakując Toskanię”. Sądzę, że osoby, które lubią poznawać nowe smaki i chcą poznać Toskanię właśnie od tej strony, chętnie wypróbują te receptury, oddając się kulinarnemu szaleństwu we własnej kuchni. Muszę też przy okazji ostrzec przyszłych czytelników tej książki: nie sięgajcie po nią, jeżeli jesteście akurat głodni. Opisy przygotowania poszczególnych potraw wyzwolą w Was jeszcze większy apetyt i niepohamowaną ochotę na jedzenie. Tak więc czytacie na własną odpowiedzialność!

„Smakując Toskanię” to książka, którą poleciłabym tym wszystkim, którzy wybierają się najbliższej przyszłości do Toskanii, tym, którzy zastanawiają się, czy warto odwiedzić to miejsce, tym, których marzenia o podróży do tego zakątka świata są na razie nierealne, a także osobom, które uwielbiają eksperymentować w kuchni i przyrządzać rozmaite, dotąd nieznane sobie potrawy. Czy jest to więc lektura dla Was? Przeczytajcie i przekonajcie się sami!

Dorota Pansewicz

Informacje dodatkowe

Tytuł oryginalny Tasting Tuscany
Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Pascal
Autor Beth Elon
Język polski
Data wydania 03-07-2013
Oprawa miękka
Ilość stron 416
Wymiary / mm 130x200
Waga / gr 311
EAN 9788376421827
ISBN 978-83-7642-182-7

Napisz recenzję

Oceniasz: Smakując Toskanię

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt