• Smakując Grecję, wyprawy po greckim stole, literatura podróżnicza, Pascal

Smakując Grecję, wyprawy po greckim stole

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 01-05-2015
Kategoria
Europa / Grecja / Grecja
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Cena: 29,60 zł

36,90 zł

Wysyłka do 24h
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: dostępne "od ręki"
- Warszawa: dostępne "od ręki"
Dostawa zamówienia:
- Polecona. Poczta Polska
0,00 zł
- Odbiór w księgarni Arttravel
0,00 zł
- Kurier 48. Poczta Polska
6,90 zł
- Paczkomaty. inPost
8,90 zł
- Express. Kurier DPD
11,90 zł

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Christopher Bakken zbiera oliwki na Thasos, piecze chleb na Krecie, robi ser na Cykladach....W każdym miejscu szuka najlepszych kucharzy i lokalnych tradycji. Przede wszystkim jednak przepięknie opowiada o ośmiu elementach greckiego stołu–oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, winie, serze i miodzie. Łącząc literaturę kulinarną z podróżniczą mistrzowsko wydobywa z kuchni greckiej jej smaki i pełnię.

Recenzje ArtTravel.pl

Christopher Bakken to człowiek od dawna zakochany w Grecji i w tamtejszej kuchni, która – według niego – jest jedną z najbardziej niedocenianych kuchni europejskich. Uważa, że jest ona warta bliższego poznania i rozsmakowania się w niej. On sam, chcąc bezpośrednio doświadczyć związanych z nią wrażeń smakowych, wyruszył w podróż swojego życia. Przemierzając Grecję, starał się poznawać najsmakowitsze lokalne przysmaki, w szczególności zaś skupił się na ośmiu głównych elementach, na których opiera się kuchnia grecka. Relację z owej pełnej przygód i smaków wyprawy zawarł w książce „Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole”.

Opowiada w niej więc o tym, jak pracował przy zbiorze oliwek i jak wypiekał chleb. Dzieli się przeżyciami z połowu ryb za pomocą kuszy i przygotowywania dania z ciecierzycy. Opisuje wrażenia związane z wyrabianiem różnych gatunków serów oraz przyrządzania potraw mięsnych. Rozprawia o tajnikach wytwarzania wina oraz miodu.

Właśnie to wszystko autor starał się dogłębnie poznać i doświadczyć tak bezpośrednio, jak tylko było to możliwe. A przy tym oczywiście przy każdej nadarzającej się okazji ucztował, próbował, smakował, jadł i pił, nic więc dziwnego, że jego opowieść bardzo mocno działa na wyobraźnię, pobudza zmysły i sprawia, że podczas lektury niemal czujemy smaki i zapachy wspomnianych w książce potraw, dań i produktów.

Relacja z tej niezwyczajnej greckiej wyprawy, zawarta w książce o bardzo adekwatnym tytule „Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole”, dla mnie była bardzo interesująca. Dała mi okazję do tego, że nieco lepiej i bliżej poznałam Grecję, i to z niejednej strony. Lektura ta wręcz porwała mnie i przeniosła do opisywanych miejsc, przybliżyła mi nie tylko kuchnię grecką, ale też sięgające wielu lat wstecz tradycje tego kraju i zwyczajne, codzienne życie mieszkańców.

Autor prowadzi narrację lekko, w ciekawy i zajmujący sposób. Jego opowieść porównać można do gawędy, w której powraca on sentymentalnymi wspomnieniami do poprzednich pobytów w Grecji, opowiada o poznanych tam ludziach, zachwyca się tamtejszymi smakami, sięga do historii, przywołuje legendy i starożytnych greckich poetów, pokazuje piękno tego kraju, wszystko to zaś oplata nutkami nostalgii, ale też szczyptą humoru. Dodatkowo swoją relację wzbogaca przepisami na tradycyjne greckie potrawy, godne jego zdaniem skosztowania podczas pobytu w Grecji, warte również tego, by spróbować samodzielnie je przyrządzić.

„Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole” to klimatyczna, emanująca wieloma różnorodnymi smakami i zapachami lektura. To według mnie znakomita pozycja literacka dla osób, które może i znają Grecję, ale chcą dowiedzieć się czegoś więcej o tym kraju. Sądzę, że może stać się inspiracją dla wielu czytelników – do podróży do wspomnianych w tej relacji zakątków i miejsc, do poznawania greckich smaków, a może i do samodzielnych prób kulinarnych i eksperymentowania z tradycyjnymi potrawami rodem z Grecji i tymi produktami, które stanowią podstawę tamtejszej kuchni. Moim zdaniem jest to książka warta uwagi i przeczytania. Zachęcam więc do sięgnięcia po nią, ale i ostrzegam: podczas czytania apetyt na jedzenie gwałtownie wzrasta!

Dorota Pansewicz

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Pascal
Autor Christoper Bakken
Język polski
Data wydania 01-05-2015
Wydanie I
Oprawa miękka
Ilość stron 320
Wymiary / mm 127x200
Waga / gr 240
EAN 9788376425450
ISBN 978-83-7642-545-0

Napisz recenzję

Oceniasz: Smakując Grecję, wyprawy po greckim stole

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt