Smak gór Stapis

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Stapis
Język: polski
Data wydania: 2010
Kategoria
Moje hobby / Wspinaczka
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

„Smak gór” odpowie Ci na pytania, które chciałeś zadać alpinistom. Po co oni tam chodzą? Ile to kosztuje? Jak można się umyć i wysikać na siedmiu tysiącach metrów? Czy to prawda, że po paru pobytach na dużej wysokości w mózgu robią się dziury? Czy szerpowie nie lubią himalaistów? Czy można nie wejść na szczyt a powiedzieć, że się weszło?
Odpowiedzi udziela RYSZARD PAWŁOWSKI, jeden z najlepszych alpinistów świata. Pytają - nieraz w sposób brutalny - ludzie, którzy nie mieli nigdy do czynienia z górami wysokimi. Dlatego „Smak gór” to książka inna, niż setki górskiej literatury ustawianej na księgarskich półkach. To książka dla Ciebie.
Drugim obliczem „Smaku gór” jest psychologiczny portret Ryszarda Pawłowskiego - człowieka, który w mieście czuje się zagubiony a w warunkach, w których my nie przetrwalibyśmy dnia, on oddycha pełną piersią i jeszcze ma siły by zdobywać K2, trzy razy wejść na Mount Everest i rozwinąć najlepszą w Polsce firmę oferującą komercyjne wyprawy wysokogórskie?

Recenzje ArtTravel.pl

Autorem i zarazem bohaterem książki „Smak gór” jest człowiek nieprzeciętny. Ryszard Pawłowski jest instruktorem alpinizmu i przewodnikiem górskim. Wziął on udział w ponad 100 wyprawach w różne rejony świata. Zdobył dziesięć szczytów ośmiotysięcznych, w tym K2 (8611 m n.p.m.). Jest też jedynym Polakiem, który trzykrotnie stanął na szczycie Mount Everestu. Należy do prestiżowego stowarzyszenia The Explorers Club, zrzeszającego odkrywców i badaczy z kilkudziesięciu państw wszystkich kontynentów. W dziedzinie fotografii oraz filmu dokumentalnego otrzymał wiele nagród i wyróżnień. Prowadzi szkolenia dla młodych adeptów alpinizmu, a także występuje z prelekcjami o tematyce górskiej. Ponadto organizował on i prowadził wyprawy dla niepełnosprawnych sportowców na Alaskę, do Afryki i Patagonii, w ramach programu Korona Nadziei.
Dzięki książce „Smak gór”, wydanej przez wydawnictwo Stapis, mamy okazję bliżej poznać tego człowieka, uznawanego za jednego z najlepszych himalaistów świata.
Książka ta ma nietypową formę. Jest to wywiad-rzeka, przeprowadzony z Ryszardem Pawłowskim. Mówi on szczerze o sobie samym, często są to wyznania dość osobiste. Opowiada o tym, jak zaczęła się jego fascynacja górami, w jaki sposób doszło do tego, że zaczął zawodowo zajmować się wspinaczką, co skłoniło go do podjęcia takich, a nie innych wyborów życiowych.
Przeczytamy tu o innych – poza górami – jego pasjach, o tym, jak wygląda jego zwyczajny dzień, o jego relacjach rodzinnych.
Ryszard Pawłowski bez ogródek wyznaje, jakim jest człowiekiem, dzieląc się wspomnieniami o swoich sukcesach oraz błędach życiowych.
Opowiada także o swoich przekonaniach, ideach, priorytetach – o tym wszystkim, co było i jest dla niego najważniejsze w życiu.
W rozmowie tej same góry zajmują oczywiście sporo miejsca. Możemy więc dowiedzieć się, jak wygląda organizacja wypraw wysokogórskich i przygotowanie się do nich. Przeczytamy tu również o relacjach między członkami ekspedycji, a także o tym, jak takie wyprawy wyglądają od strony nieco mniej oficjalnej. Poruszone tu zostały takie sprawy jak współzawodnictwo, rywalizacja, uczciwość w górach. Znalazło się tu również miejsce na wspomnienie górskich tragedii i himalaistów, którzy, realizując swe marzenia, stracili życie.
Ryszard Pawłowski w tej rozmowie nie przytacza całych relacji z wypraw. Jednak te pozornie zwyczajne pytania i odpowiedzi pozwalają na poznanie go jako człowieka i wspinacza. Poznajemy jego mocne i słabe strony, a także uczucia, które towarzyszą mu, gdy jego życie jest w niebezpieczeństwie czy też gdy zdobywa szczyt.
Obrazu, jaki odmalowuje się przed oczami czytelnika po lekturze tego wywiadu, dopełnia pięć innych rozmów, których zapis także znalazł się w tej książce. Jednym z rozmówców jest młodszy brat Ryszarda Pawłowskiego – człowiek, który w wyniku wypadku porusza się na wózku inwalidzkim i uczestniczy w organizowanych przez brata górskich wyprawach dla niepełnosprawnych.
Ponadto w książce znajdują się zapisy rozmów przeprowadzonych z jednym z pierwszych partnerów wspinaczkowych Ryszarda Pawłowskiego, a także z trzema pochodzącymi z różnych środowisk osobami, które jeżdżą na organizowane przez niego tzw. komercyjne wyprawy wysokogórskie. Wywiady te w ciekawy sposób charakteryzują Ryszarda Pawłowskiego, przedstawiając go z jeszcze innej, niż dotychczas strony.
Uzupełnieniem tych rozmów jest ponadto siedem tekstów, z których dwa napisał sam Ryszard Pawłowski, zaś pozostałych pięć - Piotr Wąsikowski, dziennikarz, który został zaproszony do współtworzenia tej publikacji. Wszystkie te teksty ukazują pewne obrazki z wypraw wysokogórskich, znakomicie oddając ich atmosferę: szczęście, radość, dumę, triumf i poczucie zwycięstwa z powodu odniesionego sukcesu, ale także ryzyko, zagrożenie, bliskość śmierci.
Książka „Smak gór” bardzo mi się spodobała. Niejednolita, różnorodna forma w połączeniu z ciekawą, fascynującą treścią sprawiły, że przeczytałam ją z wielkim zainteresowaniem. Przyznam, że wcześniej niewiele wiedziałam na temat Ryszarda Pawłowskiego. Książka ta pozwoliła mi poznać człowieka, który z pewnością należy do ścisłej czołówki światowego alpinizmu i himalaizmu, a także dowiedzieć się, jak wielki wpływ na jego życie wywarły góry.
Osoby, które nie są w żaden sposób związane z tymi dziedzinami, często zadają pytanie o to, dlaczego ludzie wspinają się, tak bardzo ryzykują przy tym życie. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, pewnie nawet dla samych wspinaczy, a tym bardziej dla innych osób. Sądzę jednak, że książka ta pozwala, przynajmniej w jakimś stopniu, zrozumieć tych, dla których wspinanie się i zdobywanie szczytów jest ucieleśnieniem marzeń.
Książka ta, zgodnie z tytułem, pokazuje, iż „smak gór” może być inny dla każdego – w zależności od sytuacji może być on słodki jak miód lub gorzki jak przysłowiowa łyżka dziegciu.
Uważam, iż książka Ryszarda Pawłowskiego doskonale wpisuje się w nurt literatury górskiej i z pewnością zdobędzie uznanie miłośników książek o takiej tematyce. Dużym walorem książki są barwne, ciekawe fotografie, na których uwiecznione zostały niezwykłe i ważne momenty z życia autora.
Jeśli więc chcecie poznać niezwyczajnego człowieka, a przy tym dowiedzieć się, jaki smak mają góry, przeczytajcie książkę Ryszarda Pawłowskiego, mając w pamięci jego słowa: „Góry, chociaż są niezmienne, to ich smak dla każdego jest inny. I to jest najpiękniejsze”. Szczerze polecam!

Dorota Pansewicz

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Stapis
Autor Ryszard Pawłowski
Język polski
Data wydania 2010
Oprawa miękka
Ilość stron 216
Wymiary / mm 160 x 230
Waga / gr 451
EAN 9788389476968
ISBN 978-83-89476-96-8

Napisz recenzję

Oceniasz: Smak gór Stapis

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt