• Słodkie życie w Paryżu Smaki francuskiej kuchni i smaczki paryskiego życia Pascal, przewodnik

Słodkie życie w Paryżu Smaki francuskiej kuchni i smaczki paryskiego życia Pascal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 10-09-2012
Kategoria
Europa / Francja / Paryż
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Julia Child w Paryżu znalazła się przypadkiem i tam pokochała kuchnię francuską.David Lebovitz pokochał francuską kuchnię i dla niej przeprowadził się ze Stanów do Paryża!

Przeżyj wspaniałą kulinarną podróż po zakątkach stolicy Francji ze światowej sławy cukiernikiem!

Dzięki Słodkiemu życiu w Paryżu skosztujesz nie tylko smaku francuskich rarytasów, ale zaznasz także smaczków paryskiego życia.

Malownicze uliczki, zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu, spacery wzdłuż Sekwany, przepyszne wino i ciekawi ludzie. Miasto Świateł. Paryż!

David Lebovitz zabiera nas w magiczną podróż. Zanurz się w niesamowity klimat Paryża, przyrządź smakowite ciasto absyntowe, które przyprawi Cię o zawrót głowy. Oczaruj znajomych i rodzinę przepysznym duszonym indykiem w winie beaujolais nouveau ze śliwkami. Dowiedz się, jak stać się prawdziwym paryżaninem i dlaczego należy założyć eleganckie ciuchy, aby wynieść śmieci.

Tylko tobie David zdradzi 50 wspaniałych przepisów i szepnie co nieco o paryskim życiu.

Recenzje ArtTravel.pl

Jako młody chłopak, tuż po zakończeniu college’u, David Lebovitz udaje się w podróż po krajach europejskich, poznając je głównie poprzez ich lokalne smakołyki.
Po powrocie do Ameryki, zgodnie z rozbudzonymi zainteresowaniami, podejmuje pracę w jednej z najlepszych amerykańskich restauracji, gdzie nabywa doświadczenia w sztuce kulinarnej. Pracuje tam prawie trzynaście lat, wydaje też kilka książek kucharskich. Jednak pewnego dnia staje na życiowym rozdrożu. Zadając sobie pytanie: „Co dalej?”, postanawia przeprowadzić się do Paryża – miasta, w którym niegdyś się zakochał. Tak też czyni.
Mieszkając już jakiś czas w tym mieście, David Lebovitz staje się prawdziwym paryżaninem. Zrozumiał to wtedy, gdy… Nie, tego oczywiście nie zdradzę, jednak zapewniam, że był to moment naprawdę zaskakujący, zarówno dla niego samego, jak i dla mnie, gdy dowiedziałam się z jego książki, co zrobił.
W każdym razie jako doświadczony paryżanin zabiera swoich czytelników w niezwykłą, pełną smaków i smaczków podróż po Paryżu, opisując swoje życie w tym mieście. Czy jest to rzeczywiście „słodkie” życie, pozbawione frustracji i problemów? Aby się tego dowiedzieć, trzeba przeczytać jego książkę.
Autor stwierdza, że aby zamieszkać w obcym kraju, trzeba się nauczyć panujących w nim zasad, szczególnie jeśli planuje się zostać w nim na stałe. On sam musiał się wiele nauczyć, a opierając się na własnych doświadczeniach, dzieli się w swojej książce poradami związanymi ze zwyczajnym, codziennym życiem w Paryżu.
Przede wszystkim przestrzega przed panującą tam biurokracją, dowodząc, że lepiej nie spodziewać się, że jakikolwiek Francuz obierze najkrótszą drogę do osiągnięcia celu.
Opowiada też o tym, czego nie wypada robić w Paryżu, co jest tam uznawane za najbardziej nieuprzejme zachowanie oraz jakie są najważniejsze francuskie słowa.
Autor radzi również, jak powinno się jeść we Francji i wyjaśnia, co to znaczy „jeść jak paryżanin”.
Z jego książki dowiemy się też, na czym polega paryski szyk, jak ubierają się paryżanie i w jaki sposób powinien ubierać się ten, kto chce się „wmieszać w tłum”.
Przeczytamy tu również o wadach, zaletach i specyfice francuskiego systemu opieki zdrowotnej i o zasadach obowiązujących w paryskich sklepach i na tamtejszych ulicach.
David Lebovitz opowie swym czytelnikom także o rozmaitych francuskich paradoksach, z jakimi musiał sobie radzić, jak też o konsekwencjach niedostatecznej znajomości języka francuskiego.
W tym miejscu muszę podkreślić, iż książka „Słodkie życie w Paryżu” w żadnym wypadku nie jest poradnikiem w dosłownym tego słowa znaczeniu. Gdyby ktoś myślał, że znajdzie tu zbiór suchych porad i wskazówek – nie mógłby bardziej się mylić.
Opisując życie w Paryżu, David Lebovitz przywołuje własne, bardzo często zabawne przygody, będące potwierdzeniem jego obserwacji.
Opowiada m.in. o urządzaniu swojego paryskiego mieszkanka, wizytach w tamtejszych sklepach, pracy w sklepie z czekoladkami i na targu rybnym oraz swoim strachu przed kałamarnicami czy wreszcie o własnych „wpadkach językowych”, które mogły doprowadzić do sytuacji co najmniej nieprzewidywalnych. Przykładem jest choćby zdarzenie, które autor tak wspomina: „Trudno powiedzieć, które z nas było bardziej skrępowane moją niedostateczną znajomością francuskiego, chociaż biorąc pod uwagę, że stałem nagi w ciasnej przebieralni na wprost starszej pani, kurczowo ściskając dwa kawałki papieru – chyba jednak ja”.
Jak widać, podczas czytania tej książki raczej trudno byłoby się nudzić. Emanuje z niej optymizm i pozytywna energia. Autor opowiada o swoim życiu w Paryżu z ogromnym poczuciem humoru, żartobliwie, z lekką ironią i łagodnym sarkazmem. Na pewno nie idealizuje tego miasta, lecz sam przyznaje, że nie jest ono pozbawione wad. Szczerze mówi o negatywnych przyzwyczajeniach paryżan oraz o tym, co według niego jest najbardziej denerwujące w tym mieście. Ale pisze o tym bez złośliwości, a raczej z sympatią i pobłażliwością, bo przecież wyznaje, że kocha to miasto. Ta jego miłość do Paryża równoważy wszelkie związane z nim negatywne odczucia.
David Lebovitz zresztą nie pisze tylko o wadach tego miasta, lecz również o tym, co należy do jego dobrych stron. A jedną z nich – być może nawet najważniejszą dla autora – jest francuska kuchnia. Tej tematyce pisarz poświęca w swej książce sporo miejsca, zdradzając swym czytelnikom wypróbowane przez siebie przepisy na różne smakowite potrawy.
Możemy więc dowiedzieć się, jak przyrządzić sardynki z cebulą i rodzynkami w stylu weneckim, pastę z wątróbek drobiowych z jabłkami, naleśniki z mąki z ciecierzycy, drobiowe tagine z morelami i migdałami, sałatkę z pomidorów i chleba na zakwasie czy też surówkę z kapusty z orzechami. Poznamy też tajniki przygotowywania deserów takich jak: Pływająca Wyspa, beza cynamonowa z lodami kawowo-karmelowymi, sosem czekoladowym i kandyzowanymi migdałami, ciasto z espresso i kremową śmietaną, czekoladowe makaroniki lub magdalenki w cytrynowym lukrze. To oczywiście tylko przykładowe potrawy. Przepisów w książce jest więcej, zaś autor ręczy za ich jakość.
Książkę „Słodkie życie w Paryżu” przeczytałam z dużą przyjemnością. Przede wszystkim sporo dowiedziałam się z niej o Paryżu i jego mieszkańcach. Myślę, że należy uznać za duży plus dla autora fakt, iż potrafił szczerze, bez koloryzowania opowiedzieć o pozytywnych i negatywnych stronach tego miasta, a jednocześnie wcale nie zniechęcić – w moim odczuciu – do niego swych odbiorców. Przeciwnie – dzięki książce Davida Lebovitza otrzymujemy obiektywny, a przez to interesujący obraz tego miasta.
Autor dodatkowo starał się oddać w książce jego klimat, nie tylko poprzez opowieści o francuskiej kuchni i swoich przeżyciach, ale też za pomocą wtrącanych francuskich słówek, co według mnie daje sympatyczny efekt.
Dużym atutem książki jest zawarty w niej humor. Jej lektura niejednokrotnie wywoływała u mnie szczery śmiech. Lekki styl, żywy, barwny język i ciekawa treść sprawiają, że książkę tę czyta się świetnie.
Uważam, że może ona okazać się przydatna dla tych, którzy wybierają się do Paryża – czy to na krótko, czy na dłużej. Nie tylko ze względu na zawarte w niej życiowe rady autora, ale też umieszczony na końcu książki spis jego ulubionych miejsc w tym mieście. Myślę, że warto skorzystać z tych wskazówek, jak też wypróbować polecane przez autora przepisy i poczuć się przy tym, jak mistrz kuchni francuskiej.
„Słodkie życie w Paryżu” to pozycja, która na pewno poprawi humor tym, którzy tego akurat potrzebują. A jeżeli ktoś nie potrzebuje poprawy nastroju, to z pewnością także z chęcią zagłębi się w zawarte w książce zabawne opowieści, pamiętając, iż śmiech to zdrowie.

Dorota Pansewicz

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor David Lebovitz
Język polski
Data wydania 10-09-2012
Oprawa miękka
Ilość stron 320
Wymiary / mm 130 x 200
Waga / gr 325
EAN 9788376420707
ISBN 9788376420707

Napisz recenzję

Oceniasz: Słodkie życie w Paryżu Smaki francuskiej kuchni i smaczki paryskiego życia Pascal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt