• Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny, literatura podróżnicza, Pascal

Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 17-07-2013
Kategoria
Europa / Włochy / Sycylia
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Cena: 28,60 zł

34,90 zł

Wysyłka do 24h
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: dostępne "od ręki"
- Warszawa: dostępne "od ręki"
Dostawa zamówienia:
- Polecona. Poczta Polska
0,00 zł
- Odbiór w księgarni Arttravel
0,00 zł
- Kurier 48. Poczta Polska
6,90 zł
- Paczkomaty. inPost
8,90 zł
- Express. Kurier DPD
11,90 zł

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiada za kierownicą kultowej vespy!

Tym razem, wiedziony wspomnieniami wyrusza odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że „zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego”.

Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici.
Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii.

Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!

Polędwica błyszczała od oleju aromatyzowanego węglem drzewnym. Słowem, wołowina z rusztu z pieczonymi ziemniakami i surówką. Ba, ale cóż to była za wołowina – o konsystencji aksamitu i aromacie róż. Kilka liści lekko przywiędłej sałaty lodowej, chrupiące pieczone ziemniaki, drażniący, ostry smak lekkiej spalenizny, który uzyskuje się na porządnym ruszcie opalanym węglem drzewnym.

Recenzje ArtTravel.pl

Sycylia od dawna fascynowała Matthew Forta. Kiedy przed laty odwiedził po raz pierwszy tę wyspę, właśnie wtedy to wszystko, co tam widział, zadziwiło go i zaintrygowało, gdyż wydawało się tak odmienne od tego, z czym zetknął się w każdym innym miejscu na świecie. „Zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego”. Tak o Sycylii pisał Johann Wolfgang von Goethe po odwiedzeniu wyspy w 1786 roku. A co jest kluczem do zrozumienia Sycylii? Matthew Fort uznał, że jedzenie. Nic zresztą dziwnego, bowiem jest on krytykiem kulinarnym, więc na jedzeniu zna się doskonale. Chcąc więc od tej strony poznać Sycylię, wsiada na vespę i wyrusza w kulinarną podróż. Efekty tej wyprawy opisał w książce „Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny”.

Miałam już okazję poznać poprzednią książkę Matthew Forta, „Apetyt na Italię”, w której relacjonował on swoją podróż po Włoszech kontynentalnych. Pozytywne wrażenia z tamtej lektury były dla mnie zachętą do sięgnięcia po niniejszą publikację.

Autor prezentuje tu nam poszczególne regiony i miejscowości Sycylii, które odwiedził podczas swojej podróży, opisuje oglądane krajobrazy, dodając również krótki rys historyczny. Zabieg ów nie jest pozbawiony słuszności, przeciwnie, jest ciekawym uzupełnieniem, gdyż – jak stwierdza Matthew Fort – historia jest mocno związana z sycylijską kuchnią, jest w nią wpisana, zakorzeniona w niej, stanowiąc z nią nierozłączną całość. Właśnie te związki między historią i kuchnią Sycylii świetnie ukazuje autor w swojej książce.

Jednak przede wszystkim skupia się on na własnych przeżyciach związanych z tą niecodzienną wyprawą. Relacjonuje swoje odwiedziny w rozmaitych restauracjach, barach, gospodarstwach, prywatnych domach i na targowiskach, a nawet w szkolnej stołówce. Opowiada o tym, jak uczestniczył w połowie ryb i w oficjalnej degustacji miodu, jak obserwował wypiek chleba i wyrób czekoladowych przysmaków, a także jak wnikał w tajniki przyrządzania wielu różnorodnych, smakowitych sycylijskich dań. Oczywiście dzieli się z czytelnikami swoimi wrażeniami, nie szczędząc opisów subiektywnych odczuć i doznań smakowych. Podkreśla przy tym, z jak wielką gościnnością, życzliwością i serdecznością ludzką spotykał się niemal na każdym kroku.

Całość opowieści Matthew Forta wywarła na mnie bardzo przyjemne wrażenie. Musze przyznać, że „Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny” to niezwykle „smakowita” książka. Autor obrazowo opisuje swoje kulinarne doświadczenia, a sugestywność tych opisów bardzo mocno działa na wyobraźnię, sprawiając, iż niemal czujemy smak i zapach próbowanych przez niego dań, potraw i smakołyków. Dlatego też czuję się w obowiązku przestrzec tych wszystkich, którzy zdecydują się sięgnąć po tę książkę: lepiej nie czytać jej o pustym żołądku, a przynajmniej dobrze mieć pod ręką jakieś przekąski. Podczas lektury opowieści Matthew Forta można bowiem porządnie zgłodnieć.

Ale można też temu zaradzić w jeszcze inny sposób – próbując samodzielnie przygotować niektóre z potraw, w jakich rozsmakował się autor tej książki. Pomocne na pewno okażą się przepisy, których w książce jest łącznie 53. Myślę, że dla osób, które lubią poeksperymentować w kuchni, będzie to prawdziwa gratka. Właśnie głównie tym osobom oraz miłośnikom kuchni włoskiej, a w szczególności sycylijskiej, polecam tę książkę. Zachęcam również do jej przeczytania tych, którzy lubią dzięki literaturze podróżniczej poznawać różne zakątki świata i ich kulturę. Sądzę, że opowieść Matthew Forta pozwoli wszystkim czytelnikom lepiej i bliżej poznać Sycylię jako miejsce pełne sprzeczności, różnorodności i kontrastów – widocznych także w tamtejszej kuchni. Życzę więc udanej i smakowitej lektury!

Dorota Pansewicz

Informacje dodatkowe

Tytuł oryginalny Sweet Honey, Bitter Lemons
Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Pascal
Autor Matthew Fort
Język polski
Data wydania 17-07-2013
Oprawa miękka
Ilość stron 372
Wymiary / mm 130x200
Waga / gr 363
EAN 9788376421964
ISBN 978-83-7642-196-4

Napisz recenzję

Oceniasz: Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt