Skandynawia jest piękna

Rodzaj produktu: album
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2010 05
Kategoria
Europa / Skandynawia
Menu / Książki kulinarne
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Skandynawia, jeden z najpiękniejszych zakątków świata. W zatoczkach kryją się kolorowe rybackie osady, wzdłuż brzegów wyrastają strome skaliste urwiska, wiszące mosty przerzucone nad turkusowymi wodami... Cisza, właściwie brak cywilizacji, wypoczynek w chatce nad jeziorem, jazda psim zaprzęgiem, białe noce i włóczące się wszędzie renifery...

Skandynawia to także gwarne stolice Finlandii, Szwecji, Norwegii i Danii, wspaniałe zabytki i muzea, fińska sauna, szwedzka ABBA, norweskie fiordy i duński Legoland.

Kuchnia skandynawska nieodmiennie kojarzy się ze śledziami. W menu Skandynawów często pojawiają się borówki, zwane czerwonym złotem lasów, a także cienki chleb tunnbröd znany też jako lefse. Najlepiej smakuje z... kiszonym śledziem lub w zupie mlecznej – pokruszony na kawałki i oczywiście... z dżemem borówkowym. Album zawiera zbiór najlepszych przepisów na dania skandynawskie, opisano  w nim mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań.

Śledzie korzenne(porcja dla 4 osób)

Składniki:
3 solone śledzie
po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
po 5 ziarenek gorczycy, kolendry i jałowca
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
½ szklanki oleju
1 cebula
2 łyżeczki posiekanej natki

Sposób przyrządzania:
Śledzie wymoczyć, usunąć ości, pokroić na kawałki długości 3 cm. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy olej przesiąknie korzennym zapachem, włożyć do słoika kawałki śledzi i posiekaną cebulę, wstawić na dwa dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką.

Spis treści:
Warto wiedzieć ...7
Szwecja ...13
Dania ...29
Norwegia ...43
Finlandia ...61
Przystawki i dodatki ...69
Zupy ...85
Dania główne ...93
Ciasta i desery ...107
Pory roku na skandynawskim stole ...125
Wiosna ...126
Lato ...130
Jesień ...134
Zima ...138
Alfabet kulinarny ...145
Indeks potraw ...159

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu album
Wydawca Pascal
Autor Maria Romanowska, Małgorzata Kallin
Język polski
Data wydania 2010 05
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 240 x 240
EAN 9788375135046
ISBN 978-83-7513-504-6

Napisz recenzję

Oceniasz: Skandynawia jest piękna

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt