Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą, literatura podróżnicza, Zysk i S-ka
  • Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą, literatura podróżnicza, Zysk i S-ka

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Rodzaj produktu: literatura podróżnicza
Producent: Zysk
Język: polski
Data wydania: 01-07-2016
Kategoria
Menu / Literatura podróżnicza
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Cena: 29,90 

39,90 zł

Wysyłka do 24h
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: dostępne "od ręki"
- Łódź: dostępne "od ręki"
- Warszawa: dostępne "od ręki"
Dostawa zamówienia:
- Polecona. Poczta Polska
0,00 zł
- Odbiór w księgarni Arttravel
0,00 zł
- Kurier 48. Poczta Polska
6,90 zł
- Paczkomaty. inPost
8,90 zł
- Express. Kurier DPD
12,90 zł

Opis

Księgarnia w Krakowie zmienia adres od 3 lipca 2017: Dietla 75

Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.
Jak pisał Roger Scruton: "Bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie".
Tytułowe przymioty wina słusznie podkreślają, że dzięki tej książce otrzymujemy solidny zasób wiedzy o tym wykwintnym trunku wraz z ciekawymi propozycjami jego spożywania. Nie bez znaczenia jest właściwy wybór konkretnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji - od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan.
Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds. Jest czasem bardzo praktyczna, by za chwilę stać się zabawną, a przez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym - jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna.

Recenzje ArtTravel.pl

Już sam tytuł książki wskazuje na jej tematyczny związek z kulinariami. Rzeczywiście tak jest, bowiem smaki różnorodnych potraw, a przede wszystkim wina, przewijają się przez karty tej publikacji. Nic zresztą dziwnego. Sięgając po tę książkę, można już na samym początku dowiedzieć się, że wszyscy trzej autorzy, Tomasz Kaźmierowski, Maciej Mizerka i Artur Paszczak, są smakoszami wina i pasjonatami podróży, głównie tych właśnie kulinarnych, a więc nastawionych na poznawanie kolejnych miejsc świata poprzez charakterystyczne dla nich smaki. We wspólnej książce „Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą” zebrane zostały wspomnienia i wrażenia autorów z ich kulinarnych (i nie tylko) wypraw, a także rady i wskazówki odnośnie potraw i trunków wartych spróbowania.

Jakie więc podróże proponują nam autorzy? Dokąd, do jakich zakątków świata nas zabierają? Kierunki wypraw są rozmaite: Izrael, Holandia, Anglia, Włochy, Szwajcaria, Rosja, Niemcy, Węgry, Norwegia, Francja – a w tym różne miasta i regiony tych krajów.

Podobnie różnorodne są poszczególne opowieści, zawarte w kolejnych rozdziałach książki. Nic dziwnego: trzech autorów, a więc różne wspomnienia i wrażenia, rozmaitość treści, odmienność stylu opowiadania. Nie ma tu jakiegoś jednego schematu, według którego pisane są te opowieści. Podczas czytania raczej odnosi się wrażenie, że toczą się one własnym rytmem i w dowolnych kierunkach, żyjąc swoim życiem. Wypełniają je relacje z kulinarnych wędrówek, doświadczeń i poszukiwań, przeplatane licznymi dygresjami, głównie historycznymi.

To jednak nie wszystko, bowiem na końcu książki znajdziemy godne uwagi informacje, które można i z pewnością warto wykorzystać w praktyce. Jakie to informacje? Autorzy książki dzielą się tu smakowitymi i – jak zapewniają – wielokrotnie sprawdzonymi przepisami. Tagliatelle z cukinią, grzybami i pomidorami, zapiekanka bałkańska, risotto z kurkami, dorada faszerowana migdałami – to tylko niektóre dania, których sposoby przygotowania opisane zostały w książce. Myślę, że każdy miłośnik dobrej kuchni chętnie skorzysta z okazji, by samodzielnie przyrządzić te czy inne potrawy.

Ponadto autorzy rekomendują znane sobie, położone w Europie lub jej bliskim sąsiedztwie miejsca, w których – według nich – warto zatrzymać się podczas podróży i popróbować serwowanych tam smakołyków.

„Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą” to w moim odczuciu warta uwagi książka. Czyta się ją z przyjemnością, jej lektura dostarcza wielu ciekawych informacji. Dodam, iż pozycja została bardzo ładnie wydana, zawiera sporo interesujących fotografii. Myślę, że powinna przypaść do gustu tym czytelnikom, którzy lubią w literaturze podróżniczej taką rozmaitość i różnorodność. Można powiedzieć, że jest to prawdziwa kulinarna mieszanka treści i wrażeń. Zapraszam zatem do zakosztowania jej smaku.

Dorota Pansewicz

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu literatura podróżnicza
Wydawca Zysk
Autor praca zbiorowa
Seria Człowiek Poznaje Świat
Język polski
Data wydania 01-07-2016
Wydanie I
Oprawa miękka
Ilość stron 336
Wymiary / mm 145x205
Waga / gr 550
EAN 9788377858721
ISBN 978-83-7785-872-1

Napisz recenzję

Oceniasz: Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt