Meksyk Przewodnik kulinarny Pascal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2008
Kategoria
Ameryka Pn / Meksyk
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek: każdy człowiek ma prawo być sobą oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło: Kochać to co się robi i ludzi z którymi się jest  (przepisy).

Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche, dorsza á la tampiquena, stek carne asada...

Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Toltekowie, Majowie, Aztekowie i inne ludy zamieszkujące terytorium Meksyku przed przybyciem Hiszpanów żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, bananami, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono - i słodkowodnych. Sięgano również po owady i ich jaja, a także gady i płazy. Wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się, miejscowe produkty przygotowywano na sposób hiszpański, produkty hiszpańskie zaś na sposób lokalny.

TACOS
(porcja dla 4–6 osób)

Składniki:
12 tortilli kukurydzianych o średnicy 13–15 cm (zob. s. 000)
3 szklanki drobiowego (zob. s. 000) lub wieprzowego (zob. s. 000) nadzienia do tacos
1 szklanka salsy pico de gallo (zob. s. 000)
3 szklanki pokrojonej w paski sałaty (najlepiej lodowej)
2 szklanki tartego żółtego sera (najlepiej cheddar)
1 szklanka kwaśnej śmietany
½ szklanki posiekanych liści kolendry

Sposób przyrządzania:
Na środek ciepłej tortilli ułożyć trochę podgrzanego nadzienia, złożyć w pół, formując taco. Na wierzchu ułożyć sałatę i salsę, posypać tartym serem, udekorować kleksem śmietany i kolendrą.

Spis treści:

Warto wiedzieć . . . 5

Meksykańskie regiony . . . 9
Ścisłe centrum - serce Meksyku, Region środkowy, Region południowo-zachodni, Stany zachodnie nad Pacyfikiem, Region północno-zachodni, Region północny, Region Zatoki Meksykańskiej, Stany południowe nad Pacyfikiem, Półwysep Jukatan

Przepisy . . . 56
Salsy, dipy i przekąski, Zupy i sałatki, Dania główne, Desery i napoje

Warto wiedzieć . . . 123

Pory roku na meksykańskim stole . . . 127
Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 147
Słowniczek

Indeks potraw . . . 158

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Andrzej Rudnicki-Sipayłło, Ewa Rusek
Język polski
Data wydania 2008
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788375131673
ISBN 978-83-7513-167-3

Napisz recenzję

Oceniasz: Meksyk Przewodnik kulinarny Pascal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt