Japonia Przewodnik kulinarny Pascal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2008
Kategoria
Azja / Japonia
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Autorem przewodnika kulinarnego "Japonia" jest Paweł Albrzykowski: Miłość do kuchni przeważyła u mnie nad miłością do zabytków, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych.

Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Japonii, czyli Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa. Wędrujemy także po historii kuchni japońskiej i jej prawidłach.

Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie. Przedstawiają także typowe przepisy i receptury, w których zapisana jest historia, zwyczaje, temperament mieszkańców i uroda krajobrazu opisywanego miejsca.

Przewodniki pozwalają poznać kraj, region, miasto wszystkimi zmysłami, przywołują wspomnienia z wakacyjnych wypraw i zabierają w fascynującą podróż przez smaki i zapachy. To doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby i doskonały pretekst, by wieczór spędzić w fotelu z książką na kolanach.

Kani kyuri ikomi – faszerowany ogórek
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
1 długi ogórek
100 g gotowanego mięsa kraba (może być z puszki) lub 2 paluszki krabowe
2 łyżki imbiru gari różowego
2 łyżki sparzonego posiekanego szpinaku lub sparzonej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
miseczka sosu sambai zum (zob. tabela sosów, s. 000)

Sposób przyrządzania:
Końcówki ogórka odciąć, ogórek wydrążyć, rozciąć wzdłuż z jednej strony, natrzeć wnętrze solą, odstawić na 10 minut. Przepłukać, w otwór po nasionach włożyć rozgniecione paluszki krabowe, szpinak i imbir. Mocno ścisnąć, odstawić na kilka minut. Pokroić w plastry grubości 0,7 cm. Podawać z miseczką sosu.

Warto wiedzieć . . . 5

Japońskie regiony . . . 13
Hokkaido, Honsiu, Tokio, Shikoku, Kiusiu, Okinawa

Przepisy . . . 39
Aemono, bento, zensai, Sunomono, tsukemono, Dashi, suimono, Misoshiru, Agemono, Gohan, Menrui, Mushi mono, Nabemono, Nimono, Yakimono, Sushi i sashimi – historia i zwyczaje, Wagashi, Herbaty japońskie i sake

Pory roku na japońskim stole . . . 121
Kuchnia kaiseki, Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 141
Słowniczek

Indeks potraw . . . 158

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Paweł Albrzykowski
Język polski
Data wydania 2008
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788375133004
ISBN 978-83-7513-300-4

Napisz recenzję

Oceniasz: Japonia Przewodnik kulinarny Pascal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt