Festiwal Dobrego Smaku i ArtTravel.pl: Zaproszenie na spotkania z podróżnikami

Zaproszenie na spotkania z podróżnikami

Nasza księgarnia turystyczna ma przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych na spotkania z podróżnikami w ramach Festiwalu Dobrego Smaku. Nasi goście zabiorą was w fascynującą kulinarną podróż po Chinach i Gruzji. Spotkania odbędą się w 16 oraz 17 czerwca o godzinie 17.00 w stacjonarnej księgarni na ulicy Gdańskiej 145 w Łodzi. Zapraszamy!

Robb Maciąg - WO CHI SU czyli przygody wegetarianina w Chinach [czwartek 16 czerwca godz. 17.00]

W Chinach, od lat, dominuje wieprzowina. Nawet znak „rou” oznacza jednocześnie mięso i wieprzowinę. Wegetarianin w podróży nigdy nie mam łatwo, ale w Chinach, samo powiedzenie, że nie je się mięsa jest dopiero początkiem pewnej kulinarnej historii pełnej niespodzianek. Nasz gość opowie, jak nauczył się, że mięso nie jedną ma postać, że na samych owocach nie da się długo podróżować, a pokazywanie palcem w menu pełnym chińskich znaków jest kulinarnym stąpaniem po polu minowym.

Robert Robb Maciąg – podróżnik, bloger, pisarz, fotograf, laureat dwóch Travelerów, a także nagrody „Podróżnika Roku”. Autor świetnie przyjętych książek „Rowerem przez Chiny” oraz „Tysiąc Szklanek Herbaty”. Wraz z żoną Anią organizuje warsztaty podróżnicze i etnograficzne.

Chiny jedzenie wegetariańskie Chiny jedzenie wegetariańskie Robert Robb Maciąg 

 

Krzysztof Matys – Supra i kuchnia gruzińska [piątek 17 czerwca godz. 17.00]

„Uważam gruzińską kuchnię za jedną z najlepszych na świecie. O jej atrakcyjności decyduje kilka czynników. Po pierwsze naturalne, w pełni ekologiczne produkty. Przemysłowe rolnictwo jeszcze tu nie dotarło. Istotne jest fakt, że wszystko musi być świeże, w całości przygotowane tuż przed podaniem. Żadne półprodukty czy mrożonki nie wchodzą w grę. No i rzecz kolejna, być może najważniejsza, to kultura stołu. Nie może być szybko, na łapu-capu. W Gruzji je się tak samo, jak pije. Z szacunkiem dla darów nieba. I z przekonaniem, że należy użyć ich we właściwy sposób. Na chwałę dnia, który właśnie trwa. Z radości, że ludzie spotykają się, rozmawiają i mogą zasiąść przy jednym stole.

Tak więc gruzińska kuchnia to coś więcej niż jedzenie. To obyczaj. To świętość supry, wina i gościnności. Jeśli będziemy umieli spojrzeć na to w ten sposób, dotkniemy prawdziwej Gruzji. Kraju, który pod tym względem nie ma sobie równych.”

Krzysztof Matys – podróżnik, przewodnik, pilot wycieczek. Z wykształcenia historyk oraz religioznawca. Stypendysta Uniwersytetu Kairskiego. Kilkanaście lat doświadczenia w takich krajach jak Egipt, Izrael, Jordania, Syria, Liban, Etiopia, Indie, Nepal… Miłośnik Gruzji i Armenii.

Gruzja kuchnia Gruzja kuchnia Krzysztof Matys 

O ArtTravel

Księgarnia turystyczna ArtTravel posiada największą w Polsce ofertę kartograficzną. Specjalizujemy się w sprzedaży wydawnictw turystycznych, map, atlasów, map ściennych i globusów. W ofercie księgarni znajdują się produkty wszystkich znaczących polskich i światowych wydawców literatury turystycznej i producentów kartografii. Prowadzimy turystyczny sklep internetowy oraz trzy księgarnie stacjonarne w Łodzi, Warszawie i Krakowie. W wyborze odpowiedniego przewodnika czy mapy pomaga wykwalifikowany personel księgarni.