Świat jest ciekawy: Kulinarna podróż do Tajlandii

Podróżując po różnych krajach i zakątkach świata, można je poznawać na rozmaite sposoby – poprzez oglądanie zabytków oraz zwiedzanie muzeów i galerii, uczestniczenie w miejscowych rozrywkach kulturalnych, bliższy kontakt z naturą i przyrodą charakterystyczną dla danego miejsca, a także poprzez poznawanie smaków miejscowej kuchni. Tajlandia to pełen egzotyki kraj położony w południowo-wschodniej Azji. Istnieje wiele powodów, by go odwiedzić: piękne, złociste plaże, zachwycająca przyroda, bogata kultura, gościnność mieszkańców.

Plaża w Tajlandii

Jednym z powodów jest również właśnie tajska kuchnia. Można oczywiście skorzystać z gotowych przepisów na popularne w tym kraju dania. Jednak powszechnie uważa się, że żadna potrawa nie smakuje nigdzie indziej tak, jak w miejscu, z którego pochodzi. Może więc warto wybrać się do Tajlandii, by „na własnym podniebieniu” przekonać się, czy to prawda, co się mówi, że tajska kuchnia należy do najlepszych na świecie. A jakie sekrety skrywa w sobie sztuka kulinarna Tajlandii?

Fuzja smaków

Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych kuchni świata. Z jednej strony widoczne są w niej pewne wpływy z innych krajów, głównie z Chin i Indii, a także z Kambodży, Laosu czy Malezji. Z drugiej strony jednak o oryginalności i wyjątkowości kuchni tajskiej świadczy umiejętność łączenia w niebanalny sposób rozmaitych smaków oraz dobierania do poszczególnych potraw lokalnych przypraw i składników. Efekt ich połączenia potrafi zaskoczyć i zadowolić największego nawet smakosza.

Trzeba zaznaczyć, że tajska kuchnia to cała gama egzotycznych smaków oraz bogactwo różnorodnych dań i potraw. Co ciekawe, choć jest tak bardzo zróżnicowana, to jednocześnie niezbyt skomplikowana, a przy tym zdrowa – bazuje na stosunkowo prostych i smacznych posiłkach. Na efekt niezwykle smacznych dań na pewno wpływa zamiłowanie mieszkańców Tajlandii do gotowania. Dlatego starają się oni, by potrawy były przygotowane perfekcyjnie, zarówno pod względem smakowym, jak i zapachowym i wizualnym. Jednocześnie cechą tajskiej kuchni jest także pewna swoboda w dobieraniu proporcji poszczególnych składników dań. W dużym stopniu są one zależne od upodobań i kulinarnego stylu osoby przygotowującej posiłek.

W tajskiej kuchni spotykamy się z mieszanką wyrazistych smaków, przy czym charakteryzuje ją dbałość o to, by była zachowana równowaga między pięcioma podstawowymi smakami: słodkim, gorzkim, kwaśnym, słonym i ostrym. Można jednak zauważyć tendencję do częstego występowania w kuchni Tajów ostrych dań.

Podstawą kuchni tajskiej jest ryż. Jest on Tajlandii spożywany właściwie codziennie. Może pojawić się na stole na śniadanie w postaci lekkiej zupy ryżowej, może też stanowić część obiadu czy kolacji. W kraju tym ryż występuje w kilku odmianach, w zależności od długości i kształtu ziaren, a także smaku. Ryż jest tu rozmaicie przygotowywany i podawany: gotowany w wodzie lub na parze, smażony czy też w formie kleiku. Jedną z najlepszych odmian tajskiego ryżu jest ryż jaśminowy. Charakteryzuje go lekko słodkawy smak i piękny zapach. Stanowi on jedną z kulinarnych wizytówek Tajlandii.

Najprostszą potrawą z ryżu, z jaką można się spotkać w tym kraju, jest gotowany ryż z świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami. Podaje się go często również razem z mięsem (kurczakiem lub wieprzowiną). Danie to zazwyczaj polewa się gęstym, pikantnym sosem. Ryż spożywa się w Tajlandii także z samym sosem mięsnym, sojowym albo rybnym.

Tajskie curry

Tajskie zielone curry z mlekiem kokosowym i kurczakiemJednym z najpopularniejszych tajskich dań jest curry. Mianem tym określa się pasty lub sosy o różnej gęstości i konsystencji – od wodnistych, przypominających zupę, do bardzo gęstych i sycących, zawierających duże ilości mięsa. Do curry bardzo częstym dodatkiem jest właśnie ryż. Cechą charakterystyczną tej potrawy jest jej wyjątkowo pikantny smak. Warto dodać, że ważnym i częstym składnikiem tajskich dań jest także makaron, zaś szczególnie popularny jest makaron ryżowy.

Kuchnia tajska to także obecność w wielu potrawach mleka kokosowego. Ciekawostką jest fakt, że Tajlandia należy do wiodących na świecie eksporterów owoców kokosowych. Właśnie z nich wytwarza się mleko kokosowe oraz olej kokosowy. Produktów tych używa się między innymi do przygotowywania zup, curry i niektórych deserów. Jeśli chodzi o zupy, stanowiące obowiązkowy element obiadu w Tajlandii, to najpopularniejszą i najbardziej rozpoznawalną jest ostro – kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. Pozostając przy temacie owoców morza,należy zaznaczyć, iż odgrywają one bardzo dużą rolę w kuchni tajskiej. Oprócz wspomnianych krewetek należą do nich i inne skorupiaki, jak homary, langusty czy kraby. Z racji położenia Tajlandii między wodami Oceanu Spokojnego i Oceanu Indyjskiego, owoce morza są w tym kraju łatwo dostępne i w dużym wyborze.

Inną wizytówką kulinarna Tajlandii jest chili. To ta właśnie przyprawa decyduje przede wszystkim o ostrym i pikantnym smaku wielu tajskich dań, szczególnie curry. Charakterystyczne dla kuchni tajskiej są także trawa cytrynowa i liście limonki. Trawa cytrynowa jest rośliną pospolicie występującą w Tajlandii. Z jej liści często przyrządza się herbatę. Ponadto drobno posiekane świeże liście trawy cytrynowej służą do podkreślania smaku potraw, poprzez nadanie im przyjemnego, cytrynowego aromatu. W podobnym celu używa się liści limonki, które wydzielają wyrazisty, orzeźwiający zapach. Dodane w całości lub pokruszone do potrawy, nadają jej lekki słodko – cytrynowy posmak. Kuchnia tajska słynie z aromatycznych dań, toteż w Tajlandii używa się wielu innych przypraw, podnoszących walory smakowe i zapachowe posiłków. Są to przede wszystkim: bazylia, imbir, cynamon, papryka, kiełki, a także korzeń galangalu (podobny w smaku do imbiru, lecz nieco gorzkawy).

Jednym z głównych tajskich dań wegetariańskich jest tofu – ser otrzymywany z mleka sojowego. Może on stanowić przystawkę lub dodatek do innych potraw. W kuchni Tajlandii nie mogłoby zabraknąć dużej ilości warzyw i owoców. Warzywa dobierane są staranie jako dodatki do poszczególnych dań. Mogą być gotowane, smażone lub surowe. Wymienić tu należy czosnek, cebulę, sałatę, brokuły, pędy bambusa, fasolę, groch i bakłażany. Z owoców najpopularniejsze są tam: papaja, mango, kokosy, banany, arbuzy, ananasy, jak też mniej u nas znane: gujawa, kantalupa i owoce tamaryndowca.

DurianW Tajlandii spotkać się też można z dość specyficznym owocem, jakim jest durian. Pokryty jest on zieloną skórką z kolcami. Najbardziej charakterystyczny jest jednak jego bardzo nieprzyjemny, odrażający wręcz zapach. Jednak wnętrze tego owocu kryje w sobie niezwykłą mieszankę delikatnych, choć trudnych do opisania smaków. W całej południowo-wschodniej Azji durian jest bardzo ceniony i nazywany jest nawet królem owoców.

Sztuka kulinarna stanowi w Tajlandii bardzo ważny składnik tamtejszej bogatej kultury. Dlatego tak dużą wagę Tajowie przywiązują do przygotowywania posiłków, zwracając uwagę nie tylko na ich smak, ale i na wygląd i sposób podania. Nawet całkiem zwykłe potrawy podane mogą być w sposób niezwykle elegancki. Często udekorowane są ozdobami wykonanymi ze świeżych owoców i warzyw, powycinanych w wymyślne, fantazyjne kształty.

Mieszkańcy Tajlandii słyną z gościnności i raczej niechętnie jadają w samotności. Posiłek jest dla nich rodzajem rytuału, obrzędu i stanowi pretekst do spotkań z rodziną i znajomymi. Warto wiedzieć, że Tajowie spożywają potrawy z użyciem łyżki i widelca. Widelcem rozdrabniają jedzenie i nakładają je na łyżkę, a dopiero łyżką wkładają je do ust. Używa się tam także pałeczek, jednak raczej tylko do jedzenia makaronu. Niektóre dania je się palcami, np. uformowane z gęstego, kleistego ryżu kulki, maczane w sosie. 

Aby poznać prawdziwą tajską kuchnię, najlepiej jadać tam, gdzie stołują się mieszkańcy tego kraju. Idealnym miejscem do spróbowania przysmaków Tajlandii są niewielkie knajpki, stoiska ulicznych sprzedawców lub targi.

Jak widać, kuchnia tajska to całe bogactwo wspaniałych, niezwykłych smaków. Będąc w tym kraju, warto spróbować słynnej ostro – kwaśnej zupy z krewetek, kurczaka pieczonego w ziołach i miodzie, szaszłyków z krewetek czy też makaronu ryżowego z mięsem, z dodatkiem curry i warzyw. Na deser można wybrać banany w mleku kokosowym lub naleśniki z bananami, zaś pragnienie ugasić sokiem ze świeżych owoców albo słodką mrożoną kawą tajską. Smacznego!

Dorota Pansewicz