Indie Przewodnik kulinarny Pacal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2008
Kategoria
Azja / Indie
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Indyjskie regiony . . . 5
Indie północne: Kaszmir, Pendżab, Radżastan, Delhi, Agra, Benares, Indie południowe: Tamilnadu, Andhra Pradeś, Karnataka, Kerala, Indie wschodnie: Bengal, Asam, Bihar, Orisa i Indaur, Indie zachodnie: Maharasztra, Gudźarat, Goa

Warto wiedzieć . . . 60

Przepisy . . . 65
Przyprawy, dodatki i przekąski, Zupy, Dania główne

Indyjskie święta . . . 127

Alfabet kulinarny . . . 143
Słowniczek

Indeks potraw . . . 158

Autorką przewodnika kulinarnego "Indie" jest Anita Agnihotri: Kocham ludzi, jedzenie i podróże, była Miss Indii oraz założycielka i właścicielka istniejącej od 13 lat znanej restauracji Bombay w Szczecinie, której zdjęcia zdobią karty książki. Anita Agnihotri odkrywa przed nami pełne przypraw i kolorów Indie, bowiem jedzenie w tym kraju to nie tylko smak i zapach ale także kolor. Wertując strony przewodnika kulinarnego, zachwycamy się piękną żółtą barwą potraw z curry, mieniące się złotem ghee, pomarańczową soczewicą czy ulubioną przez mieszkańców Goa czerwoną chilli.

Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Indii, jak Kaszmir, Pendżab, Radżastan, Delhi, Agra, Benares, Tamilnadu, Andhra Pradeś, Karnataka, Kerala, Bengal, Asam, Bihar, Orisa i Indaur, Maharasztra, Gudźarat, Goa.

Badam phirni – deser ryżowo-migdałowy
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
2 filiżanki mleka
2 łyżki ryżu
3 łyżki cukru
¼ szklanki blanszowanych pokrojonych migdałów
1 łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżki wody różanej (lub aromatu)
jadalna folia srebrna

Sposób przyrządzania:
Ryż zalać taką ilością wody jaką sam zajmuje i moczyć przez 4 godz., następnie zmielić na pastę. Mleko zagotować na patelni, zmniejszyć gaz, dodać zmielony ryż i kardamon, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić, dodać migdały. Podawać na zimno w małych miseczkach, polane różaną esencją i przykryte srebrnym płatkiem.

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Anita Agnihotri
Rodzaj przewodnika ilustrowany
Język polski
Data wydania 2008
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788375132595
ISBN 978-83-7513-259-5

Napisz recenzję

Oceniasz: Indie Przewodnik kulinarny Pacal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt