Egipt Tunezja Maroko Przewodnik kulinarny Pacal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2007
Kategoria
Afryka / Egipt
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Warto wiedzieć . . . 5
Język, "Haram" w kuchni muzułmańskiej, Alkohol

Regiony Egiptu, Tunezji i Maroka . . . 11
Egipt, Wybrzeże – As-Sahel i delta Nilu, Kair i okolice – środkowy Egipt, Południowy Egipt – As-Said, Tunezja, Wybrzeże, Wielki Erg Wschodni, Maroko, Góry Atlas, Nizina i Meseta Marokańska

Przepisy . . . 46
Przystawki, Zupy, Dania główne, Desery

Pory roku . . . 121
Święta ruchome,Ramadan, Egipt, Tunezja, Maroko, Święto ofiarowania, Egipt, Tunezja, Maroko, Urodziny Mahometa, Dania piątkow, Wiosna, Egipt, Tunezja, Maroko, Lato, Egipt, Tunezja, Maroko, Jesień, Egipt, Tunezja, Maroko, Zima, Egipt, Tunezja, Maroko

Alfabet kulinarny . . . 149

Indeks potraw . . . 158

W kuchni arabskiej wyraźne są wpływy greckie, rzymskie, francuskie, hiszpańskie berberskie, żydowskie, afrykańskie i wiele innych. Egipskie menu słynie z suszonych ryb nazywanych fisich, a mieszkańcy doliny Nilu nie wyobrażają sobie posiłku bez pikantnych kiszonych warzyw. Tunezyjczycy prawie do wszystkich potraw dodają ostre papryczki i niemal ze wszystkiego potrafią przygotować kuskus - z jagnięciną, kurczakiem, rybą, daktylami czy owocami granatu.
Kuchnia marokańska to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na dania egipskie, tunezyjskie i marokańskie, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowane wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Pomarańcze w miodowym karmelu
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
8 pomarańczy
6 łyżek cukru
4 łyżki miodu
1 szklanka mleka
1 szklanka tłustej śmietany
1 laska wanilii
kilka pędów trzciny cukrowej lub dwie łyżki cukru trzcinowego
4 żółtka
6 łyżek syropu z granatów

Sposób przyrządzania:
Pomarańcze starannie obrać. Z laski wanilii wyjąć miąższ, gotować z trzciną cukrową (lub cukrem trzcinowym) przez 10 minut w litrze wody. Włożyć owoce i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Cukier i miód rozpuścić na patelni do zrumienienia. Gdy mocno zbrązowieją, dodać mleko i śmietanę, gotować, aż objętość zmniejszy się o jedną trzecią. Ostudzoną masę karmelową utrzeć z żółtkami i polać podgotowane pomarańcze. Zapiekać 15 minut w 160°C. Przed podaniem polać syropem z granatów.

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Dalia Nazmi-Fahim, Katarzyna Górak-Sosnowska, Mirek Drewniak
Rodzaj przewodnika ilustrowany
Język polski
Data wydania 2007
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788373049499
ISBN 978-83-7304-949-9

Napisz recenzję

Oceniasz: Egipt Tunezja Maroko Przewodnik kulinarny Pacal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt