Chorwacja przewodnik kulinarny Pacal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2007
Kategoria
Europa / Chorwacja
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Chorwackie regiony . . . 5
Slawonia, Baranja i Srijem, Zagorje i Medzimurje, Zagrzeb, Podrawina i Banowina, Istria, Kwarner, Gorski Kotar, Lika, Dalmacja – część lądowa, Dalmacja – wyspy

Przepisy . . . 46
Przystawki, Zupy, Dania główne, Desery

Pory roku na chorwackim stole . . . 117
Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 143

Indeks potraw . . . 158

Kuchnia chorwacka słynie z prŝutu- szynki wieprzowej otoczonej w morskiej soli, suszonej na silnym wietrze - oraz ze wspaniałej rakii sporządzonej według starych receptur czy ostrego ajvaru, sosu paprykowego z dodatkiem bakłażanów i czosnku. W przydrożnych lokalach nierzadki jest widok stojącego przy ulicy rożna, na którym właściciel starannie obraca prosię lub jagnię.
Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na chorwackie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Stubica
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
800 g schabu bez kości
2 szklanki suszonych śliwek
2 łyżki oliwy
1/2 kostki masła
4 łyżki śliwowicy
1 szklanka śmietany
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka białego wytrawnego wina
5 goździków
1 cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Zagotować czerwone wino z goździkami, zalać nim śliwki, gdy spęcznieją, wyjąć pestki. Masło pokroić w słupki i zamrozić. Schab przekroić wzdłuż i nafaszerować śliwkami i mrożonym masłem. Dodać sól i pieprz. Mięso obsmażyć na oliwie, podlać śliwowicą i dusić pod przykryciem. Zdjąć mięso, a na pozostałej ze smażenia oliwie poddusić siekaną cebulę, Posypać mąką, rozprowadzić białym winem i śmietaną. Sos zmiksować i włożyć do niego pokrojone w plastry mięso. Poddusić, serwować posypane natką pietruszki.

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Anna Wojciechowska, Mirek Drewniak, Monika Malusi
Rodzaj przewodnika ilustrowany
Język polski
Data wydania 2007
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788373049536
ISBN 978-83-7304-953-6

Napisz recenzję

Oceniasz: Chorwacja przewodnik kulinarny Pacal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt