Chiny Przewodnik kulinarny Pascal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2008
Kategoria
Azja / Chiny
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Chińskie regiony . . . 5
Pekin, Szantung, Jiangsu i Zhejiang, Szanghaj, Syczuan, Hunan, Guangdong, Yunnan

Kuchnie mniejszości narodowych . . . 44
Kuchnia wietnamska, Kuchnia tajska, Kuchnia koreańska, Kuchnia mongolska, Kuchnia bankietowa

Przepisy . . . 64
Przekąski, Zupy, Dania główne, Desery i napoje

Warto wiedzieć . . . 123

Pory roku na chińskim stole . . . 127
Zima, Wiosna, Lato, Jesień

Alfabet kulinarny . . . 141
Słowniczek

Indeks potraw . . . 158

Autorem przewodnika kulinarnego "Chiny” jest Paweł Albrzykowski: Miłość do kuchni przeważyła u mnie nad miłością do zabytków, mistrz, nauczyciel, wybitny znawca kuchni orientalnych, autor felietonów i książek poświęconych kuchni chińskiej.

Wertując strony przewodnika kulinarnego, ilustrowanego doskonałymi zdjęciami potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Chin, jak Pekin, Szantung, Jiangsu i Zhejiang, Szanghaj, Syczuan, Hunan, Guangdong, Yunnan.

Uwalniamy w wyobraźni zapach imbiru czy sosu sojowego, smak bułeczek baozi z mięsnym farszem, smażonego ryżu z Yang chow, kurczaka Gong Bao... Jesteśmy tam.

Małże w sosie cytrynowym
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
Duże małże na skorupie (7 do 8 sztuk na porcję) lub mule (ok. 20 sztuk na porcję) 1 filiżanka sosu cytrynowego (zob. s. 000)

Sposób przyrządzania:
Małże rozmrozić, ułożyć w naczyniu do parowania, do każdej skorupki wlać łyżkę sosu cytrynowego. Gotować na parze ok. 5 min, podawać z ryżem i dodatkową miseczką gorącego sosu cytrynowego.

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Paweł Albrzykowski
Rodzaj przewodnika ilustrowany
Język polski
Data wydania 2008
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788375131567
ISBN 978-83-7513-156-7

Napisz recenzję

Oceniasz: Chiny Przewodnik kulinarny Pascal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt