Bułgaria Przewodnik kulinarny Pascal

Rodzaj produktu: przewodnik
Producent: Pascal
Język: polski
Data wydania: 2007
Kategoria
Europa / Bułgaria
Moje hobby / Gotowanie
Menu / Przewodniki
Oceń, napisz recenzję
Ocena:

Napisz recenzję >>

Produkt niedostępny
Dostępność produktu w księgarni ArtTravel.pl:
- Kraków: niedostępny
- Łódź: niedostępny
- Warszawa: niedostępny

Opis

Tanio jak na arttravel.pl

Kuchnia bułgarska słynie z wyśmienitych sałatek, czorb (czyli zup), gołąbków zawijanych w liście winogron (tzw. sarmi) oraz dżodżenu - odmiany mięty dodawanej do bardzo wielu potraw i używanej do aromatyzowania likierów. To kraj, gdzie nieodzownym elementem każdego posiłku oprócz smacznego menu jest miłe towarzystwo przy stole.
Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na bułgarskie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Ryż zapiekany z ziemniakami
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
12 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cząbru
2 łyżeczki zielonej pietruszki
2 szklanki ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka rosołu
1/2 kostki masła
1 szklanka jogurtu
1 jajo
100 g ostrego sera

Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na połowie masła z cebulą i czosnkiem. Lekko posolić i dusić, aż będą na pół miękkie. Doprawić cząbrem. Na drugiej połowie masła podsmażyć ryż i dusić, podlewając na przemian mlekiem i rosołem. Gdy wchłonie rosół i mleko, układać warstwami z ziemniakami, tak by ziemniaki znalazły się na górze, a ryż na dnie. Jogurt wymieszać z jajem i tartym serem. Zalać masą i zapiekać ok. 25-30 minut w temperaturze 160°C. Posypać zieloną pietruszką.

Spis treści:
Bułgarskie regiony. . . 5
Sofia i okolice, Góry Riła i Pirin, Dolina Róż, Równina Dunaju, Nizina Górnotracka, Rodopy, Region szumenski, Wybrzeże Północne, Wybrzeże Południowe

Przepisy . . . 42
Przystawki, Zupy, Dania główne, Ciasta i desery

Pory roku na bułgarskim stole . . . 121
Wiosna, Lato, Jesień, Zima

Alfabet kulinarny . . . 145

Indeks potraw . . . 158

Informacje dodatkowe

Rodzaj produktu przewodnik
Wydawca Pascal
Autor Ewa Rejmer, Mirek Drewniak, Zvonko Dimowski
Język polski
Data wydania 2007
Oprawa twarda
Ilość stron 160
Wymiary / mm 250 x 250
EAN 9788373049543
ISBN 978-83-7304-954-3

Napisz recenzję

Oceniasz: Bułgaria Przewodnik kulinarny Pascal

Jak oceniasz ten produkt? *

  Słaby Dobry Bardzo dobry Świetny Wybitny
Oceń produkt