Jadę do Szwajcarii

Szwajcaria

to kraj górzysto-wyżynny, położony w środkowo-zachodniej Europie. Jego środkową i południową część zajmują Alpy. Charakterystyczną cechą Szwajcarii są przepiękne, urzekające, zróżnicowane krajobrazy: majestatyczne szczyty górskie, lśniące wody jezior, zachwycające wodospady, zielone alpejskie łąki, romantyczne doliny, jedyne swoim rodzaju wiejskie domy. Szwajcarskie miasta zachwycają średniowiecznymi zabytkami i zapraszają na różnorodne barwne parady i festiwale. Kraj ten oferuje atrakcje sportowe dla każdego. Alpy zimą są prawdziwym rajem dla miłośników takich dyscyplin sportowych jak: narciarstwo, snowboard, saneczkarstwo. Latem można doświadczyć uroku kajakarstwa, żeglarstwa, wycieczek górskich czy też pływania.

POWIERZCHNIA: 41 285 km2
STOLICA: Berno
INNE WIĘKSZE MIASTA: Zurych, Genewa, Bazylea, Lozanna.
JĘZYK URZĘDOWY: Niemiecki, włoski, francuski, retoromański.
LUDNOŚĆ: Szwajcarzy stanowią tu 81% ludności, poza tym mieszkają tu Hiszpanie, Portugalczycy, Turcy, obywatele byłej Jugosławii, Polacy.

KIEDY WARTO PRZYJECHAĆ:

Szwajcarię warto odwiedzić o każdej porze roku.

Zamek Chillon

Potężna średniowieczna forteca, położona u stóp alpejskich stoków, tuż nad wodami Jeziora Genewskiego, jest jednym z najczęściej odwiedzanych zabytków Szwajcarii. Pod zamkiem znajdują się lochy, w których więziony był m.in.. François Bonivard (1496-1570), duchowny z Genewy, który próbował szerzyć idee reformacyjne. Dzieje de Bonivarda opisał w poemacie „Więzień Chillonu” George Byron, zainspirowany wizytą w fortecy. Obecnie do zamku, położonego na niewielkiej skale, można przejść zadaszonym mostem przerzuconym ponad wąskim kanałem. Do zwiedzania udostępnione są mury, baszty i komnaty zamkowe, a także więzienne lochy. Jezioro Czterech Kantonów– Jezioro to oraz jego okolice tworzą zachwycające krajobrazy. Akwen wcina się pomiędzy strome górskie stoki, wznoszące się nawet 1500 m ponad taflę wody. Widok ten przypomina norweskie fiordy. Istnieje możliwość wybrania się statkiem w rejs po jeziorze. Warto również zobaczyć jezioro z lotu ptaka – w tym celu wystarczy wjechać kolejką na któryś z okolicznych szczytów.

Genewa

W mieście tym znajduje się niewielka, ale za to urokliwa Starówka, położona ponad bulwarami nad Jeziorem Genewskim i Rodanem. Na szczególną uwagę zasługuje jedna z najwyższych na świecie fontann – Jet d’Eau: mierzący ponad 140 m słup wody wytryskuje wprost z jeziora.

Le Chaux-de-Fonds

Miasteczko to ściśle związane jest z narodową tradycją Szwajcarii, jaką jest produkcja zegarków. Główną atrakcją turystyczną jest tu Międzynarodowe Muzeum Zegarmistrzostwa. Znajduje się w nim ponad 3000 przedmiotów z całego świata, prezentujących sposoby odmierzania czasu w różnych epokach. Uzupełnieniem tej kolekcji jest Muzeum Zegarmistrzostwa w Le Locle – mieście oddalonym od Le Chaux-de-Fonds o 10 kilometrów.

Lucerna

Miasto to leży nad Jeziorem Czterech Kantonów i znane jest przede wszystkim z dwóch pełnych uroku krytych mostów. Jeden z nich – Kapellbrücke – mający długość 200 m, powstał w XIV w. jako część miejskich fortyfikacji. Przy moście z jeziora wyłania się masywna baszta Wasserturm. Drugi most – Spreuerbrücke – powstał w 1408 r. W połowie jego długości wzniesiona została kaplica ze słynnymi malowidłami przedstawiającymi Taniec Śmierci. W Lucernie warto zobaczyć ponadto zabytkowe kościoły oraz Muzeum Picassa.

San Giorgio

– To górski szczyt o wysokości 1096 m n.p.m., wznoszący się nad brzegiem jeziora Lugano, na granicy Szwajcarii i Włoch. Stoki góry kryją w sobie unikatowe bogactwo geologiczne, jakim są skamieniałości pochodzące z triasu, najstarszego okresu w erze mezozoicznej (ok. 250-200 mln lat temu). Tutejsze znaleziska obejmują około 10 tysięcy skamielin różnych gatunków zwierząt , tylko gadów (jak np.. Ichtiozaury, notozaury), ale też innych stworzeń, jak plankton oraz prehistoryczne ryby.

Sankt Gallen

– Jest to jedno z najwyżej leżących miast szwajcarskich, położone jest bowiem na wysokości około 700 m n.p.m. Znajduje się tu jeden z największych i zarazem najstarszych kompleksów klasztornych w Europie – imponujące opactwo Benedyktynów. Zwiedzać można przepiękną katedrę św. Św. Gallusa i Otomara, a także zachwycające wnętrza biblioteki klasztornej. Ze względu na przepych zdobień można zaliczyć je do najwspanialszych wnętrz rokokowych w Europie. W bibliotece przechowywany jest m.in.. Plan opactwa z IX w., będący jedynym na świecie planem architektonicznym pochodzącym z wczesnego średniowiecza. Szwajcarski Park Narodowy– Park ten powstał 1914 r., jako jeden z pierwszych parków narodowych w Europie i pierwszy w Alpach. Został on uznany za rezerwat biosfery UNESCO. Ze zwierząt można tu spotkać m.in..: świstaki, niedźwiedzie brunatne, kozice i koziorożce alpejskie. Ponadto występuje tu orzeł przedni, orłosęp brodaty, a także orzechówki – ptaki, będące symbolem parku. Roślinność jest bardzo zróżnicowana. Park porastają głównie bory sosnowe, modrzewiowe i świerkowe. Spotkać można także kosodrzewinę oraz limbę. Rosną tu również rozmaite gatunki kwiatów, wśród których wymienić można szarotki, storczyki i obuwiki.

Zurych

– Miasto to jest z jednej strony tętniącą życiem metropolią, będącą centrum finansowym i handlowym Szwajcarii, z drugiej zaś strony Zurych poszczycić się może ciekawymi zabytkami. Główną ulicą jest tu Bahnhofstrasse. Jej długość wynosi prawie półtora kilometra. Mówi się, iż jest to najpiękniejszy bulwar handlowy na świecie. Budowle, na które warto zwrócić baczniejszą uwagę, to: kościół Fraumünster z pięknymi, zabytkowymi witrażami, katedra Grossmünster z okazałym posągiem Karola Wielkiego oraz kościół św. Piotra z VII w., którego dzwonnicę ozdabia największa w Europie tarcza zegarowa, o średnicy 8,7 m.

KUCHNIA SZWAJCARSKA:

Jako że Szwajcaria słynie m.in.. Z produkcji serów, są one składnikiem wielu tamtejszych potraw. Do najbardziej znanych gatunków sera należą: emmentaler, gruyère, bagnes, bellelay, sbrinz, schabziger. Będąc w Szwajcarii koniecznie trzeba spróbować przynajmniej paru typowych dla tego kraju potraw. Tradycyjnym narodowym daniem szwajcarskim jest fondue – potrawa, której podstawą jest roztopiony ser. W specjalnym kociołku podgrzewa się ser z dodatkiem białego wina, likieru wiśniowego, pieprzu i czosnku. Tak przygotowany smakołyk nabiera się za pomocą świeżego chleba. Do tradycyjnych wyrobów szwajcarskich należy także miód gruszowy – jest to zagęszczony sok z gruszek, który dodaje się do gotowanych ziemniaków na kolację lub smaruje się nim chleb do śniadania. Smakołykiem godnym uwagi jest także raclette – potrawa, na którą składają się ziemniaki, marynowane cebulki, korniszony i mięso polane roztopionym serem. Daniem narodowym Szwajcarów jest również rösti – rodzaj placków ziemniaczanych, przygotowywanych z podgotowanych, grubo startych ziemniaków. Najczęściej podaje się je ze stopionym serem, kiełbasą i jajkiem na wierzchu. Warto wiedzieć, iż ze Szwajcarii pochodzi müsli (muesli) – mieszanka płatków zbożowych, orzechów, bakalii i suszonych orzechów, spożywana z dodatkiem mleka lub jogurtu. Kraj ten znany jest również z doskonałej czekolady oraz piwa i wina.

CIEKAWOSTKI:

Berno zostało założone w 1191 r. Legenda głosi, iż założyciel miasta, Bertold V von Zähringen, postanowił nazwać je od pierwszego zwierzęcia, jakie w tej okolicy upoluje. Ponieważ zwierzęciem tym okazał się niedźwiedź (po niemiecku Bär), od tego słowa powstała obecna nazwa miasta. Obecnie wizerunek niedźwiedzia znajduje się w herbie Berna. Miś jest także jego maskotką. W mieście znajduje się XIII-wieczna wieża, na której w XVI wieku umieszczono wielki zegar z mechanizmem uruchamiającym co godzinę oryginalne figurki, m.in… Właśnie maszerujące niedźwiadki.
Szwajcaria jest jednym z najbogatszych państw świata.
W Alpach, na szczycie Signalkuppe na granicy między Szwajcarią i Włochami, znajduje się niewielkie schronisko - Rifugio Regina Margherita. Jest ono najwyżej położonym schroniskiem w Europie. Nazwane zostało na cześć królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej. W Szwajcarii znajduje się największy wodospad w Europie – Mürrenbach.

Dorota Pansewicz