Jadę na Fuerteventurę

Hiszpania to nie tylko wspaniałe zabytki i atrakcje na kontynencie europejskim. Tych, którzy lubią odrobinę wakacyjnego szaleństwa, zaprasza na Wyspy Kanaryjskie na Oceanie Atlantyckim, w pobliżu wybrzeży Afryki. Archipelag składa się z siedmiu głównych wysp, a jedną z największych jest Fuertewentura.

FUERTEVENTURA

fuertewentura

Położona poza Europą wyspa jest drugą pod względem wielkości wyspą Archipelagu Kanaryjskiego. Pierwsi osadnicy przybyli tu prawdopodobnie z Afryki Północnej, oddalonej zaledwie o 100 km. Nazwa wyspy ma nie do końca wyjaśnione korzenie. Jedni badacze uważają, że pochodzi z francuskiego i oznacza „wielką [mocną] przygodę”, ponieważ podczas podboju napotkano na duży opór miejscowej ludności. Inni twierdzą, że nazwa nawiązuje do silnych wiatrów, które występują w tym regionie. Fuerteventura jest pod względem geologicznym najstarszą wyspą archipelagu, powstała 21 milionów lat temu. Najwyższym wzniesieniem wulkanicznego pasma jest Pico de la Zarza (812 m n.p.m.). Chociaż krajobraz jest raczej pustynny, to rodzima roślinność obfituje w gatunki endemiczne: rośnie tu sosna kanaryjska, kilka rodzajów woskownicy, chruścina i ostrokrzew. W 2009 r. wyspę wpisano na Listę Rezerwatów Biosfery UNESCO.

Powierzchnia: 1659 km2
Liczba ludności: ok. 130 500
Stolica: Puerto del Rosario
Podział administracyjny: wyspa należy do hiszpańskiej prowincji Las Palmas i dzieli się na sześć regionów
Język urzędowy: hiszpański
Waluta: euro

Kiedy jechać

O pogodzie na Fuerteventurze decydują przede wszystkim prądy morskie i wiatry od strony Sahary. Z powodu bliskiego sąsiedztwa Afryki klimat jest suchy, ale łagodzony przez zimny Prąd Kanaryjski. Dlatego panuje tu przyjemny klimat, chociaż temperatury rzadko spadają poniżej 25°C, a najczęściej przekraczają 30°C. Jednak lata nie są zbyt upalne, a zimy bardzo łagodne. Czasami na wiosnę występują gorące burze piaskowe, niosące piasek znad Sahary. Raczej płaskie ukształtowanie terenu i brak gór (poza wulkanicznym wyniesieniem na północno-zachodnim skraju) zapewnia 330 słonecznych dni w ciągu roku. Plażować i kapać się w morzu można przez cały rok, nawet od listopada do lutego, chociaż wiatry są wtedy silniejsze niż zazwyczaj i mogą się zdarzać opady. W tym okresie nocą temperatura może spadać do 10°C.

Plaże

fuertewentura plażaFuerteventura ma najdłuższą linię brzegową: ze wszystkich Wysp Kanaryjskich. Naturalne plaże (ponad 150) są szerokie, a najpopularniejszą z nich jest Playa de Sotavento de Jandía, 10-kilometrowy pas białego piasku na półwyspie Jandía. W pobliżu wioski rybackiej El Cotillo kusi bieluteńki piasek Playa de la Concha, brak przypływów i płytkie zatoczki, które są idealnym miejscem odpoczynku dla rodzin z dziećmi. Czystość wody gwarantuje Niebieska Flaga. W pobliżu jest też Los Lagos, miejsce do plażowania rozłożone wśród małych zatoczek. Najbardziej dziką plażą na wyspie jest Cofete, 12-kilometrowy pas piasku niezakłócony żadną zabudową lub budynkami hotelowymi.

Aktywny wypoczynek

Fuerteventura, przez niektórych nazywana wyspą wiatrów, w pełni zasługuje na swe miano. Na Playa de Sotavento de Jandia panują wspaniałe warunki do windsurfingu, gdzie każdego roku rozgrywa się międzynarodowe zawody zaliczane do pucharu świata w tej dyscyplinie. Znawcy mówią, że wyspa jest najlepszym miejscem uprawiania windsurfingu i kitesurfingu. A część złotych plaż, ukrytych wśród wulkanicznych klifów, jest dostępna tylko od strony morza. To także prawdziwy raj dla pasjonatów wędkowania i połowów morskich. Przy okazji często można zobaczyć wieloryby. Fuerteventura oferuje też ciekawe miejsca do penetracji morskiego dna, co umożliwiają specjalistyczne ośrodki nurkowe. Widoczność podczas nurkowania sięga 30 m, a temperatura wody jest bardzo przyjazna. Na turystów pieszych czekają nieoczekiwane piękne widoki, a pasjonaci wspinaczkiz pewnością wybiorą się na najwyższe wzniesienie Pico de la Zarza. Mimo niedużej wysokości zdobycie szczytu wymaga sporo wysiłku.

Atrakcje turystyczne

Warto skorzystać z rejsu łodzią podwodną z Morro Jable, aby obserwować morską faunę. Ciekawa jest również wyprawa quadami, którymi można dotrzeć do najbardziej odludnych miejsc. Koniecznie trzeba zobaczyć ruchome wydmy w Parque de Corralejo, gdzie można poczuć się jak na Saharze. W Punta de Jandía, najdalej wysuniętej na zachód części wyspy, na kamiennym nabrzeżu wznosi się smagana wiatrami i falami latarnia morska, od wieków prowadząca najpierw żaglowce, a potem statki morskie.
Co prawda na wyspie nie ma zbyt wiele zabytków kultury materialnej, ale warto je zobaczyć. Najciekawszą miejscowością na wyspie jest Betancuria, dawna stolica, założona przez francuskiego rycerza Jeana Béthencourta, który dotarł na Fuerteventurę na długo przed Hiszpanami. Zachwycają też wąskie uliczki La Olivy, a w miejscowości Pájara wznosi się Nuestra Señora de la Regale, najstarsza świątynia na wyspie. W Antiqui w ogrodzie kaktusów urządzono skansen, którego największą atrakcją jest imponujący wiatrak.
Dzieci chętnie odwiedzą Oasis Park w miejscowości La Lajita. To prawdziwa oaza – sztucznie nawadniany teren porasta tropikalna dżungla, gdzie żyje ponad 250 gatunków zwierząt. Atrakcją są pokazy z krokodylami i lwami morskimi, można też pojeździć na wielbłądach. Ciekawą wyprawą może być wycieczka do warzelni soli Las Salinas, usytuowanej przy drodze z Ajuy do La Pared. Odsalanie wody morskiej jest z jednym ze sposobów uzyskiwania wody pitnej na tej pozbawionej opadów wyspie.

Lokalne przysmaki

fuertewentura daniaMiejscowa kuchnia jest zdrowa i lekka, bazuje głownie na warzywach, rybach i kozim mleku, które żyją w tych trudnych warunkach. Wybór ryb morskich jest bardzo duży. Podaje się je pieczone, grillowane lub gotowane na parze. Najczęściej dodatkiem do nich są nieduże ziemniaki gotowane w mundurkach (papas arugadas) i aromatyczny sos mojo. Jego podstawowymi składnikami są czosnek, oliwa i ocet winny. Mojo verde to zielony sos z dodatkiem świeżych ziół, a wymieszany z czerwoną papryką nosi nazwę mojo picón. Na uwagę zasługują miejscowe sery produkowane z koziego mleka, szczególnie majorero. Wśród dań mięsnych także króluje kozie mięso, a miejscową specjalnością jest carne de cabra, koźlina duszona w białym winie. Co ciekawe, z koziego mleka przyrządza się nawet… likier. Ulubionym napojem jest sok z opuncji, które w wielkiej ilości porastają wyspę. Dawniej popularnym rodzajem pieczywa było pieczone najczęściej z mąki kukurydzianej gofio, dziś zazwyczaj podawane jako dodatek do dań głównych. Gofio jest też składnikiem deserów, podawanych z likierem ron miel(rum z dodatkiem miodu palmowego).

Ciekawostki

1. W 1492 r. Fuerteventura była ostatnim przystankiem karawel Krzysztofa Kolumba przed wyprawą na zachód, zakończoną odkryciem Ameryki.
2. W pobliżu Fuerteventury (2 km) leży wyspa Lobos, chroniona jako rezerwat przyrody.
3. Istnieje teoria, że Wyspy Kanaryjskie (także Fuerteventura) są częścią zaginionej Atlantydy.
4. Mieszkańcy wyspy określani są nazwą majoreros.

Jolanta Bąk