Jadę na Fidżi

Marzenie wielu ludzi o rajskich wakacjach – ciepłe błękitne morze, palmy i słońce na egzotycznych wyspach na końcu świata.

Fidżi

FIDŻI

Republika Fidżi jest krajem wyspiarskim w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego. Zajmuje ponad 830 wysp i wysepek, otoczonych rafami koralowymi, a więcej niż 100 z nich jest bezludna. Na Viti Levu i Vanua Levu, dwóch największych wyspach archipelagu, mieszka większość Fidżyjczyków. Viti Levu zajmuje połowę powierzchni kraju, na tej wyspie usytuowana jest stolica kraju Suva, a także najwyższy szczyt – Tomanivi (ang. Mount Viktoria; 1324 m n.p.m.). Wulkaniczne góry sięgają 1300 m n.p.m. Krajobrazy archipelagu są zróżnicowane. Duże wyspy wyglądają bardzo malowniczo z głębokimi dolinami pomiędzy pasmami wzniesień. Mniejsze są nizinne, a niektóre to tylko atole koralowe. Stałe rzeki występują tylko na większych wyspach. Najdłuższą rzeką jest Reva (130 km). Fidżi leży w strefie aktywnej sejsmicznie.

Powierzchnia: 18 272 km2
Liczba ludności: ok. 850 000
Stolica: Suva
Podział administracyjny: 4 dystrykty
Języki urzędowe: angielski, fidżyjski, hindustani
Waluta: dolar Fidżi

Kiedy jechać

Archipelag leży w strefie klimatu równikowego wilgotnego. Średnia roczna temperatura wynosi 27°C, najcieplej jest w styczniu i lutym (ok. 30°C). Ilość opadów jest duża, ale różni się w zależności od regionu. Brak jest wyraźnego podziału na porę suchą i deszczową. Latem (luty–kwiecień) występują gwałtowne cyklony tropikalne.
Bogata jest szata roślinna wysp. Większość terenów leśnych porastają wiecznie zielone lasy tropikalne z palmami, bambusem i drzewiastymi paprociami. W pozostałych lasach drzewa podczas okresów z małymi opadami zrzucają liście. Nad rzekami rosną lasy galeriowe, licznie występuje wilgotna sawanna. W zachodniej części wysp, na najbardziej suchych terenach pojawia się sawanna trawiasta z licznymi akacjami.

Plaże

Największą atrakcją turystyczną Fidżi są morskie kąpiele i plażowanie. Tutejsze miejsca do plażowania są malownicze, piasek biały i drobny, a infrastruktura i obsługa doskonała. Wśród kompleksów wypoczynkowych należy wymienić Yasawa Islands, gdzie nad lazurową, przejrzystą wodą kuszą plaże: Paradise, Champagne, Atus i Lovers. Na Wybrzeżu Koralowym popularne są Korotogo, Vatulele i Tubakula Beach. Słoneczne Wybrzeże w bardzo pięknej okolicy wyspy Viti Levu rozciąga się wspaniała plaża Vatia.

Aktywny wypoczynek

Wyspy archipelagu, otoczone rafami koralowymi, to doskonałe miejsce dla miłośników nurkowania i podglądania życia w głębinach. Pasjonaci sportów wodnych znajdą tu doskonałe warunki do żeglowania, surfingu, windsurfingu i uprawiania wielu innych odmian dyscyplin związanych z wodą. Z pewnością ze swoich połowów będą też zadowoleni wędkarze. Popularne są także sporty mają o angielskim rodowodzie: krykiet, golf, piłka nożna i rugby. Bez trudu można znaleźć doskonale przygotowane boiska i pola golfowe, a dodatkową atrakcją są wspaniałe widoki.

Fidżi - atrakcje turystyczne

Navala

W górach wyspy Viti Levu kryje się największa miejscowa atrakcja – oryginalna fidżyjska wioska – Navala. Miejscowi pozwalają zwiedzać osadę, a ich entuzjazm zdecydowanie podnoszą drobne prezenty lub datki pieniężne od turystów. Mieszkańcy żyją jak ich przodkowie, w jednoizbowych chatach, bez żadnych udogodnień cywilizacyjnych. Navala znajduje się na Liście Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO.

Lokalne przysmaki

Kuchnia Fidżi jest kuchnią wyspiarską. Podstawą posiłków są ryby i owoce morza. Uprawia się tu maniok, ryż, trzcinę cukrową, fasolę i soję. Potrawy mięsne są dość popularne, nie jada się tylko wołowiny ze względów religijnych. Wszechstronne zastosowanie mają orzechy kokosowe (olej do smażenia, woda kokosowa jako napój, mleczko do gotowania itd.). Popularną przystawką jest kokoda, czyli dość pikantna sałatka z surowej białej ryby, marynowanej w mleczku kokosowym. Ciekawostką jest lovo. To kawałki mięsa lub ryby owinięte liśćmi taro (kolokazji) pieczone na gorących kamieniach wkopanych w ziemię. Z wierzchu potrawę przykrywa się krojonymi warzywami. W miejscowej kuchni często wykorzystuje się liście i bulwy kolokazji. Bulwy podaje się pieczone, robi z nich chipsy, mąkę itp. Zielone liście doskonale nadają się na zupę, a w smaku przypominają szpinak. Równie wszechstronne zastosowanie ma maniok. Jego bulwy podaje się jako dodatek do mięs lub ryb, uzyskuje mąkę i tapiokę, która ma zastosowanie głównie w produkcji deserów. Na Fidżi nie brakuje też wielu gatunków tropikalnych owoców, dojrzewających pod gorącym słońcem.

Ciekawostki o Fidżi

1. Archipelag został brytyjską kolonią w 1874 r. Niepodległość uzyskał 10 października 1970 r.
2. Prawie połowę mieszkańców Fidżi stanowią Hindusi. Ludnością rdzenną są Fidżyjczycy, którzy dysponują ponad 80% ziemi, a Hindusów sprowadzili tu w XIX w. Brytyjczycy jako najemnych pracowników na plantacjach.
3. Kraj ma dobrze wyszkoloną armię, która uczestniczyła w wielu misjach pokojowych w różnych zapalnych miejscach na całym świecie.
4. Na wyspach obowiązuje ruch lewostronny.
5. Atrakcją wysp są pokazy chodzenia po rozżarzonych węglach.
6. Tavarua, jedna z wysp archipelagu Fidżi, ma kształt serca, doskonale widoczny z powietrza. Każdego roku rozgrywa się tu zawody żeglarskie i surfingowe.

Jolanta Bąk